PESTA PORCINA AFRICANĂ - Simptome la porcii domestici, tratament

20 mar 2023

Simptome Pesta Porcină la porci domestici

Formele acute de Pesta Porcină Africană se caracterizează prin:
  • febra ridicată,
  • depresie,
  • anorexie și pierderea poftei de mâncare,
  • hemoragii la nivelul pielii (înroșirea pielii la urechi, abdomen și picioare),
  • avort la scroafele însărcinate,
  • cianoza,
  • vărsături,
  • diaree și moarte în intervalul 6-13 zile (sau până la 20 de zile).
Rata mortalității poate fi de până la 100%.

Formele subacute și cronice sunt cauzate de virusuri puțin sau moderat virulente, care produc semne clinice mai puțin intense ce se manifestă perioade mult mai lungi. Ratele mortalității sunt mai mici, dar pot totuși să varieze între 30-70%.

Simptomele bolii cronice includ:

  • pierderea în greutate,
  • febra intermitentă,
  • semne respiratorii,
  • ulcere cronice ale pielii și artrită.
Diferite tipuri de porci pot avea o susceptibilitate diferită la infectia cu virusul Pestei Porcine Africane.

Cum se transmite Pesta Porcină Africană?

Epidemiologia Pestei Porcine Africane este complexă și variază în funcție de mediul înconjurator, tipurile de sisteme de producție a porcilor, prezența / absența tipului de căpușă care transmite boala, comportamentul uman și prezența / absența porcilor sălbatici.

Pesta Porcina Africană se poate transmite prin:
  • contact direct cu porci domestici sau sălbatici infectați;
  • contact indirect, prin ingestia de materiale contaminate (de ex. deșeuri alimentare, furaje sau gunoi);
  • materiale contaminate sau vectori biologici (căpușe moi ale genului Ornithodoros) acolo unde aceștia sunt prezenți.

De ce trebuie sacrificate și incinerate animalele bolnave?

Din fericire, acest virus nu se transmite la om. Cu toate acestea, oamenii pot deveni purtători ai virusului odată ce au consumat carne de porc infestată și pot răspândi boala. De aceea, pentru a preveni răspândirea bolii nu se recomandă consumul de carne infectată.

De asemenea, virusul poate supraviețui chiar dacă carnea a fost procesată sau conservată. Se recomandă sacrificarea animalelor contaminate și incinerarea carcaselor acestora pentru a distruce focarele de infecție.

Tratament Pesta Porcină Africană
Vaccin - Nu există niciun vaccin pentru combaterea acestui virus. Totuși, UE a alocat o sumă substanțială de fonduri pentru cercetarea vaccinurilor pentru Pesta Porcină Africană.

Prevenire Pesta Porcină Africană

Prevenirea în țările neafectate de boală depinde de punerea în aplicare a politicilor de import adecvate și a măsurilor de biosecuritate, asigurându-se că nici porcii vii infectați și nici produsele din carne de porc nu sunt introduse în zone neafectate de Pesta Porcina Africană. Aceasta include asigurarea eliminării corespunzătoare a deșeurilor alimentare de la aeronave, nave sau vehicule provenite din țările afectate și controlul importurilor ilegale de porci vii și produse de porc din țările afectate.

Se pot folosi măsuri sanitare clasice, inclusiv detectarea timpurie și sacrificarea animalelor (cu eliminarea corespunzătoare a carcaselor și a deșeurilor); dezinfectarea minuțioasă; instituirea carantinei și restricționarea mutării animalelor din zonele afectate de virus; supravegherea și investigația epidemiologică detaliată; măsuri stricte de biosecuritate la ferme.

Sursa: docbook.ro
 
loading ...