GĂINILE BRAHMA – CUM LE CREȘTEM PENTRU PRODUCTIVITATE ÎNALTĂ

07 apr 2023

Brahma – Descriere rasă

Găinile Brahma sunt ușor de recunoscut după un aspectul caracteristic și penajul bogat și frumos. Atât găina, cât și cocoșul Brahma au o postură maiestuoasă, au o constituție corporală destul de masivă, fiind o rasă de carne. Natura cocoșilor este mai bătăioasă decât la alte rase. Dar găinile sunt foarte liniștite și, de asemenea, mame excelente.

Brahma - Productivitatea găinilor

Femelele adulte cântăresc, în medie, aproximativ 3-3,5 kg, masculii - 4-4,5 kg. Producția medie anuală de ouă este de aproximativ 120 de bucăți; ouăle au dimensiuni medii și nu cântăresc mai mult de 60 g.
Brahma este o rasă cu maturizare destul de târzie. Pubertatea apare abia în luna a noua: abia atunci găinile încep să depună ouă. Dar producția de ouă este mai mult sau mai puțin stabilă pe tot parcursul anului, fără o reducere puternică iarna.

Deși greutatea medie a păsărilor din această rasă este destul de bună, datorită ritmului de creștere lentă, brahma este mult inferioară puiilor de carne încrucișată. În plus, carnea acestei rase este aspră, deși are gust bun.


Brahma - Caracteristici de creștere a găinilor

În ceea ce privește îngrijirea și hrănirea, rasa Brahma nu este fundamental diferită de orice altă rasă de pui. Pasărea are nevoie de un spațiu cald, curat și bine luminat, de o zonă de plimbare și de o dietă echilibrată. Cu toate acestea, există o serie de aspecte care merită menționate suplimentar.
  1. Trebuie să luați în considerare dimensiunea mare a adulților. Aceasta înseamnă că dimensiunile standard ale cuibarelor și altor elemente din spațiul unde sunt ținute găinile vor trebui să fie mai mari.
  2. Datorită penajului bogat, puii Brahma tolerează mult mai bine frigul. Desigur, asta nu înseamnă că pot fi ținute afară tot timpul anului, dar poți economisi puțin la încălzire. Tot iarna se vor plimba mai mult afară decât alți pui.
  3. Puii Brahma necesită o dietă rațională. Acești pui de carne sunt hrăniți pe principiul că, cu cât mănâncă mai mult, cu atât mai bine. Dar această rasă (în primul rând adulți), atunci când este supraalimentată, este predispusă la obezitate, ceea ce îi reduce productivitatea.
  4. Pentru a accelera creșterea deja lentă a găinilor, se recomandă creșterea conținutului de produse proteice din amestecurile de furaje. În acest sens, făina de pește, carne și oase, laptele praf, brânza de vaci și zerul sunt binevenite. Când puii au cinci luni, conținutul de proteine ​​al furajului trebuie redus, altfel oasele tinere nu vor rezista la creșterea rapidă a masei musculare.


Brahma - Reguli de nutriție

Pentru a reproduce pui Brama pursânge, care nu numai că vor câștiga o greutate corporală bună, ci și vor avea o producție mare de ouă, trebuie să urmați regulile de bază în nutriție:
  • Puii au nevoie de hrană proaspătă, așa că adăugați în mod regulat o nouă porție la hrănitori.
  • Această pasăre este hrănită de trei ori pe zi. Puii sunt punctuali, știu la ce oră vor fi hrăniți.
  • Hrana trebuie să fie saturată cu minerale, vitamine și oligoelemente. Este important să hrăniți păsările cu alimente care conțin calciu. Este permisă hrănirea păsărilor cu verdeață de grădină pe bază de plante, aditivi speciali, deșeuri alimentare, coji de ouă zdrobite și cretă.
  • Pentru a îmbunătăți eficiența stomacului, este indicat să puneți nisip fin și pietriș în hrănitoarele pentru păsări.
  • Este necesar să vă asigurați în mod regulat că există apă la temperatura camerei în adăpătorii de găini. Este necesară o parte de hrană uscată la 1,9 litri.
Puii au nevoie de o nutriție uniformă îmbunătățită, deoarece puii sunt mai activi și, respectiv, cheltuie mult mai multă energie. Hrăniți găinile din abundență până la vârsta de 7 luni.

În primele două săptămâni, în alimente se adaugă ouă fierte tăiate mărunt, porumb și terci de grâu. În următoarele 20 de zile, hrăniți păsările cu urzici mici, păpădie și brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi. Apoi introduceți treptat în dietă rădăcini de morcov, sfeclă, blaturi, mere, castraveți și dovlecel.



Păsările adulte au nevoie de o astfel de dietă: cereale, cartofi fierți, făină de oase,

Cum să protejezi puii Brahma de boli?

Puii din această rasă se pot lăuda cu rezistență bună la boli, dar nu sunt complet protejați. Pentru ca păsările să fie mai puțin expuse la diferite boli, adăpostul trebuie să fie curat, iar adăpătorile și hrănitorile să fie spălate. Prelucrarea obligatorie a așternutului. Se recomandă adăugarea ocazională de cenușă - aceasta este o măsură preventivă excelentă pentru a evita apariția diverșilor paraziți în pene.

Sursa: magellan-agro.ru
 
loading ...