VLADIMIR BOLEA: „Dacă apicultorii își doresc și au asociații am putea să-i ajutăm să construiască o fabrică pentru ambalarea mierii”

27 sep 2022
Problema realizării mierii cu care se confruntă apicultorii în acest sezon a fost discutată și la Ministerul Agriculturii. În cadrul „Orei Ministrului”, Gheorghiev Dmitri, Șeful Direcției Agricultură din Taraclia a atras atenția ministrului despre lipsa pieței de desfacere pentru mierea moldovenească și a sugerat oficialului că apicultorii ar trebui cumva ajutați la acest capitol.

Anul acesta, din cauza secetei, apicultorii au avut foarte mult de suferit. Este vorba atât despre dezvoltarea familiilor de albine, cât și despre cantitatea de miere extrasă. În același timp, investițiile apicultorilor nu sunt din cele mai mici.

Principala problemă este însă realizarea producției. Înțelegem că exportul în Europa este blocat, pentru că, în prezent, această piață acordă prioritate Ucrainei. Da, în prezent se organizează mai multe târguri locale unde apicultorii pot merge. Dar în cadrul acestora este imposibil să fie realizată mierea în cantități mari. Mulți apicultori s-au adresat la noi în legătură cu această problemă. Considerăm că ar trebui cumva să-i susținem, să le acordăm ajutor la capitolul piață de desfacere, a spus Gheorghiev Dmitri.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a recunoscut prezența problemei în sectorul apicol și le-a sugerat apicultorilor să se unească în asociații și să schimbe modalitatea de ambalare a mierii.

Problema chiar este serioasă. Noi trebuie să înțelegem că piața locală este mult prea mică pentru consumul cantității totale de miere care se produce în țara noastră. Singura soluție pentru a crește volumul vânzărilor este exportul. Ucraina este lider la capitolul export datorită prețului atractiv pentru produsele sale.

Eu cred că producătorii moldoveni ar trebui să treacă într-o altă categorie, la un alt nivel al calității ambalajului pentru a putea vinde marfa noastră și a putea concura cu Ucraina. Asta va permite și realizarea mierii la un preț mai bun.

Apicultorii trebuie să lucreze în asociații, să conlucreze. Trebuie să trecem de la realizarea mierii în cisterne, la altă etapă. Avem în Moldova 2 fabrici deja, care ambalează mierea în cantități mai mici, trebuie să se încheie contracte cu acestea. Avem o astfel de întreprindere la Orhei. Dacă la Sud nu sunt, am putea elabora un proiect bun, împreună cu partenerii noștri. Dacă apicultorii își doresc și au asociații am putea să-i ajutăm să construiască o astfel de fabrică pentru ambalarea mierii.

La sfârșitul lui septembrie, la București, se va desfășura o expoziție de proporții. Am convenit cu partea română ca Republica Moldova să fie prezentă cu propriul pavilion. Acolo vor putea fi prezenți toți apicultorii care vor dori, inclusiv producătorii de mere, struguri, vin și alte produse. Întrucât o mare parte din cantitatea de produse ce merg la export, sunt pentru România, potențialul este unul foarte mare, a declarat Vladimir Bolea.
loading ...