TINCTURA DIN LARVE DE MOLII DE CEARĂ. Proprietăți curative, cum se cresc larvele, cum se prepară extractul

21 dec 2022
Cercetările cu privire la beneficiile larvelor de molii de ceară datează de la începutul secolului 19, primul savant care a manifestat interes pentru ele fiind Ilia Mecinikov. Istoria tincturii este una foarte interesantă, legată de o poveste de dragoste. Savantul rus a descoperit proprietățile curative ale acesteia, căutând un preparat eficient pentru a-și trata soția de tuberculoză. Cercetările au fost continuate în anii `30 de către fondatorul școlii homeopatice Efim Muhin. O perioadă lungă de timp cercetările au fost supuse cenzurii, primele publicații apărând abia în anii `90, motiv din care, extractul din larve de molii de ceară este un preparat încă puțin cunoscut și utilizat.

Este un supliment alimentar cu o bogată listă de proprietăți curative. Este utilizat în tratarea tuberculozei, pneumoniei. Pe lângă aceasta, extractul are proprietăți antibacteriene și antioxidante excelente, are un efect general de întărire asupra organismului, ca urmare a utilizării sale, imunitatea este consolidată și abilitățile fizice și mentale ale sunt activate, reduce riscul apariției impotenței la bărbați, tratează prostatita, împiedică formarea cicatricilor după infarct și lista poate continua.

Mai multe informații despre compoziția tincturii, efectele benefice ale acesteia asupra organismului și modul de preparare, aflăm de la Vasile Popușoi, doctor apicultor, specialist în farmacologia clinică, care studiază produsele apicole.

Ilia Mecinikov a fost cel care a descoperit că în componența extractului sunt două enzime digestive: paza și ceraza, care contribuie la descompunerea grăsimilor. Savantul menționează că larvele bătrâne, gata pentru pupare, nu digeră bacteriile de tuberculoză, în timp ce cele tinere o digeră perfect. Astfel, tinctura este efectivă doar dacă se colectează larvele tinere, până la 1 cm lungime. Dar aici avem două avantaje: putem colecta larvele sau produsele activității vitale a acestora unde se conțin în exces aceste enzime.

Citește și: VASILE POPUȘOI: „Mierea de mană este o tragedie pentru apicultori, dar un produs minune pentru consumatori”

Proprietăți curative

În pulmonologie, extractul este utilizat în tratarea pneumoniei. Datorită enzimelor, acesta dizolvă membrana protectoare a bacilului Koch, care provoacă tuberculoza, astfel permițând antibioticului să acționeze. Se utilizează pentru toate formele de tuberculoză, nu doar cea pulmonară, de asemenea, pentru tratamentul bronșitelor, bronhopneumoniilor cronice obstructive, în perioada de recuperare după pneumonii.

Cardiologia prezintă un interes deosebit. Aici avem tratamentul anginei pectorale, prevenirea aterosclerozei, a infarctului. Sunt studii care confirmă că după infarct, extractul previne formarea cicatricilor.

Un rol foarte important îl are în andrologie. Studiile clinice demonstrează că extractul din larve de molii de ceară crește motilitatea spermatozoizilor. Este utilizată cu succes în profilaxia și tratamentul prostatitei, adenomului de prostată. O importanță deosebită o are în reducerea riscului apariției impotenței bărbaților.

Citește și: CEARA DE ALBINE – 10 BENEFICII MIRACULOASE. Hidratează Pielea, protejează ficatul și vindecă acneea

Un capitol aparte îi revine imunității. Pentru cei care vor să sporească răspunsul imun extractul este absolut necesar, mai ales în perioada infecțiilor respiratorii acute și a gripelor.

Indicații, în general, sunt foarte multe: bolile metabolice, diabetul zaharat și multe, multe altele. Nu îmi place să vorbesc despre un preparat în 20 sau 30 de indicații pentru că astfel îi reducem valoarea adevărată.

Contraindicații

În concluzie, putem spune că este un supliment alimentar cu proprietăți curative, recomandat practic tuturor, cu excepția celor care sunt alergici la produsele apicole, a copiilor până la 1 an, iar cei până la 3 ani – doar sub supravegherea medicului. De asemenea, este contraindicat în acutizarea ulcerului gastric sau duodenal.

Citește și: CEARA DE ALBINE – extracție și păstrare. Secrete pentru cantități mai mari, calitate superioară și culoare frumoasă

Mod de administrare

Sunt două varietăți de administrare: în scop profilactic sau ca tratament. Ca profilaxie, administrăm 5-7 picături în 100-150 ml de apă caldă, de două ori pe zi, cu 30 de minute până la masă. Se administrează o perioadă de 30 de zile, apoi se ia o pauză de 2 săptămâni și se continuă 2, 3 cure de acest tip.

Dacă vorbim de tratament nu putem oferi o schemă concretă pentru că este individual, în funcție de patologie.

Pentru un efect benefic este bine să combinăm tinctura cu alte produse ale stupului cum este polenul proaspăt congelat, lăptișorul de matcă sau propolisul și desigur, mierea.

Cum se cresc larvele

Pentru apicultori, molia este o durere de cap și pentru a păstra în siguranță ramele, eu, de exemplu, le tratez cu acid formic, care este un dezinfectant bun. Dar pentru a crește larvele de molii pentru tinctură am incubatoare speciale. Procesul nu este complicat. Larvele se hrănesc cu miere și polen. Le punem miere și rame cu păstură și cam atât.

Citește și: PĂSTURA – cel mai valoros produs apicol, care ascunde numeroase beneficii pentru sănătatea noastră

Cum se prepară tinctura din larve de molii de ceară

Eu sunt axat nu atât pe larve, cât pe produsele activității vitale, unde se conțin acele enzime în cantități mai mari. Le colectez și în alcool de 70%, adăugăm 20% de produs, la 1 litru de alcool – 200 de grame. Punem compoziția într-un vas de sticlă pe care o păstrăm la întuneric 21 de zile, zilnic agităm vasul. Ulterior, filtrăm compoziția obținută și o punem în recipiente de culoare închisă, a povestit pentru AGROMEDIA, Vasile Popușoi.
 
loading ...