HIBRIZII DE CEREALE DAU MAI PUȚINĂ MIERE. Apicultor: „Rugăm liderii agricoli să cultive doar soiuri melifere”

17 mai 2022
O temă dureroasă pentru apicultori sunt hibrizii de cereale pe care tot mai mulți fermieri aleg să le cultive. Multe din ele nu sunt melifere. Potrivit apicultorilor, acesta este unul din principalele motive din care, în ultimii ani, în Moldova, numărul familiilor de albine a crescut, iar cantitatea de miere – nu.

Este o problemă foarte mare. Unii agricultori lucrează cu hibrizi care nu dau miere deloc, nu au nectar. Albina aleargă, se epuizează, dar când e polen fără nectar, nu e bine pentru ea. Se creează presiune în familia de albine. De exemplu, Pioneer are 5 hibrizi, dintre care doar 3 sunt melifere, ceilalți 2, sunt soiuri tehnice. La rapiță, la fel. Ultimul an în care am adunat miere de la rapiță este 2017.

Astfel, recomandăm, rugăm liderii agricoli să cultive doar soiuri melifere. Alegerea soiurilor melifere este și spre beneficiul liderilor agricoli. Mulți din ei recunosc că albina le aduce un aport de +20 - 30% la tonaj. Sunt fermieri care susțin că în anii în care nu au fost albinele la polenizare, au avut pierderi, a declarat pentru Agromedia, Gheorghe Moisa, Președintele Asociației Apicultorilor din Cantemir și Leova.

Petru Sacara, apicultor din satul Sagaidacul Nou, raionul Cimișlia susține că cea mai mare problemă este în lanurile de rapiță. Potrivit lui, în ultimii ani, cantitatea de miere pe care apicultorii o adună de la rapiță este în continuă scădere.

La floarea soarelui aș spune că este foarte bine. Chiar dacă sunt și soiuri care nu sunt melifere, de când sunt hibrizii în Moldova, cantitatea de miere la floarea soarelui a crescut. Iată la rapiță este din ce în ce mai trist. Anul acesta, apicultorii practic nu au adunat nimic de la această cultură, a declarat pentru Agromedia, Petru Sacara.

La nivel mondial, în ultimii ani, s-a constatat o diminuare crescândă a secreţiei de nectar la floarea soarelui şi implicit o scădere a producţiilor de miere. Cercetările în domeniu au stabilit cauzele principale posibile ale acestei diminuări continue:
 
  • O cauză ar fi condiţiile climaterice nefavorabile din ultimii ani.
  • Un alt posibil motiv a acestei diminuări ar fi faptul că în procesul de ameliorare şi creare a hibrizilor de floarea-soarelui s-a acordat o importanţă deosebită însuşirilor productive şi de calitate a hibrizilor obţinuţi, cum ar fi producţia de seminţe la hectar, conţinutul de ulei, raportul favorabil între acizii graşi, procentul de coaje, rezistenţa la boli, dăunători, secetă, frângere etc., secreţia de nectar nefiind un caracter prioritar.
loading ...