FALSIFICAREA MIERII ȘI CONCURENȚA NELOIALĂ - CELE MAI MARI PROBLEME PENTRU APICULTORII EUROPENI

19 jan 2023
Apicultorii din toată Europa susțin că situația actuală a pieței, creșterea uriașă a costurilor, concurența neloială, cazurile de falsificare a mierii și importurile excesive din China și Ucraina reprezintă provocări uriașe pentru industria apicolă și fără sprijin financiar și legislativ.

Apicultura devine din ce în ce mai puțin profitabilă și o astfel de situație poate duce la scăderea numărului albinelor, ceea ce va avea consecințe catastrofale pentru întreaga agricultură, a spus prof. Zbigniew Kołtowski, expert al Federației Sindicatelor Producătorilor Agricoli din Polonia.

Informațiile actuale de etichetare „amestec de miere din Uniunea Europeană”, „amestec de miere din afara Uniunii Europene”, „amestec de miere din UE și din afara Uniunii Europene” ar trebui înlocuite cu lista țărilor de origine de pe partea din față a ambalajului, în ordine descrescătoare, împreună cu procentul din amestec, susțin apicultorii.

În practică, lipsa unui indice geografic exact crește riscul de falsificare a mierii. Regulile actuale nu garantează trasabilitatea de la apicultor la consumator și ar trebui modificate.

Grupul de lucru pentru miere propune, prin urmare, ca mierea introdusă pe piață care este produsă în UE sau importată în UE să conțină cel puțin un cod de identificare legat de sistemul de trasabilitate. Acest lucru va permite autorităților competente să urmărească produsul până la nivelul apicultorului care colectează mierea.

Mierea asiatică - concurență neloială pentru apicultorii din UE

O altă problemă este prezența pe piața UE a mierii ieftine, asiatice, dar care nu a fost uscată de albine, adică nu a fost adusă la maturitate deplină în mod natural. Potrivit apicultorilor europeni, acest lucru creează un teren de concurență inegal, deoarece directiva UE prevede clar că mierea trebuie lăsată să se matureze. De asemenea, trebuie evitate procesele dăunătoare componentelor sensibile ale mierii (de exemplu, compuși volatili de aromă), cum ar fi, de exemplu, uscarea în vid, care permite uscarea foarte rapidă a nectarurilor colectate de albine.

Ce planuri are Comisia Europeană?

De cealaltă parte, în cadrul discuției din cadrul reuniunii grupului de lucru Copa-Cogeca „Miere”, reprezentanții Comisiei Europene au decis că etichetarea existentă (Made in EU) este complet suficientă, deoarece toate statele membre operează în cadrul „pieței comune” și nu este nevoie să fie indicată țara de origine.

Acest lucru a fost întâmpinat cu o puternică opoziție din partea reprezentanților adunați ai grupului de lucru. În declarațiile lor, aceștia au subliniat că informații mai complete de pe etichetă nu numai că vor oferi mai multe informații consumatorilor, ci, mai ales, vor facilita lupta împotriva contrafacerii mierii și a concurenței neloiale. Comisia Europeană intenționează să prezinte detalii despre modificările aduse Directivei Mierii în primul trimestru al anului 2023.
 
loading ...