CRIZĂ PROFUNDĂ PE PIAȚA PRODUSELOR APICOLE. Ion Maxim: „Nu este preț și nici cerere la miere”

26 sep 2022
Miere mai puțină și preț mai mic. De regulă, dacă producția este în cantități mai mici, prețul acesteia automat crește. Logica nu este însă valabilă și pentru sectorul apicol, care anul acesta a fost puternic afectat de secetă, miere este mai puțină, dar, paradoxal, prețul acesteia este și el mai mic.

În pofida cheltuielilor mai mari pe care le-au suportat apicultorii și a cantităților mici de miere extrase, aceasta este ieftină și nu se bucură deloc de cerere pe piață, ne-a povestit Ion Maxim, Președintele Asociației Apicultorilor din Moldova.

Anul a fost anevoios. Dacă am reușit să adunăm 4000, 4500 de tone pe toată Republica. Dacă e să facem totalurile, putem spune că am avut roadă la salcâm, dar mai mult la Centru și Sud, apicultorii de la Nord au strâns mai puțin. Miere de tei și polifloră practic nu am extras nimic, apoi de la floarea soarelui și iarăși polifloră au strâns apicultorii, dar și aici nu toți.

Peste asta am trecut noi, dar avem altă năpastă: nu este preț și nici cerere la miere. Apicultorii stau cu mierea și nu o pot vinde, nu li se oferă preț rezonabil.

Dacă anul trecut, la mierea de salcâm am avut între 95-115 lei/kg, anul acesta ni se oferă 75, 80, 85 de lei și am auzit și despre 90 de lei/kg. Este un preț foarte mic în condițiile în care cheltuielile apicultorilor au crescut foarte mult. La capitolul export, de asemenea situația este incertă.

Am discutat și cu reprezentanții ministerului, și cu conducerea Asociației Exportatorilor. Toți strâng din umeri. Ei ne spun că nu o pot colecta neavând contracte stabilite, spune Ion Maxim, pentru AGROMEDIA.

De exemplu, dacă anul trecut o simplă ramă o puteam cumpăra cu 4,5, până la 6,5 lei cel mai scump. În prezent, aceasta costă 12-14 lei. Astfel s-au scumpit toate cele necesare, nemaivorbind despre utilaje și tratamente. Deocamdată, apicultorii nu vând mierea la prețurile mizere care li se oferă, mai spune Ion Maxim.

Fiind prezenți la Congresul Mondial al Apicultorilor de la Istanbul, ne-am convins că, din păcate, nu este doar o problemă a apicultorilor de la noi. Situația este similară și la nivel mondial. Posibil, în condițiile crizei în care ne aflăm, oamenii sunt axați pe cheltuielile primordiale, iar mierea nu face parte din categoria produselor strict necesare pentru consum. Un alt motiv ar fi producția bogată și la preț mai mic din Țările din America Latină, din Africa de Sud, Africa de Nord. De asemenea, din păcate, retailerii nu mai sunt axați pe mierea de calitate, ei vor cantități mari și aspect exterior atrăgător, susține președintele ANARM.

Și de parcă toate problemele enumerate mai sus nu ar fi de ajuns, toamna aceasta apicultorii se confruntă și cu un atac destul de serios al acarianului Varroa. Din acest motiv, sunt nevoiți să efectueze tratamente duble.

Cât a fost secetă, albina nu s-a prea dezvoltat și dăunătorul nu s-a prea observat. Dar, dacă seceta s-a mai ameliorat, a izbucnit Varroa. Suntem nevoiți să facem 1, 2 tratamente în plus. Preparatele de asemenea s-au scumpit, un litru de medicament aplicat costă între 800 și 1500 de lei. Asta înseamnă timp și cheltuieli suplimentare, ne-a mărturisit Ion Maxim.

Amintim că în 2021, apicultorii au extras în jur de 5000 – 5500 de tone de miere, aproximativ cu 1000 de tone mai mult decât anul acesta.
loading ...