ANDREI ZAGAREANU: „În ultimii 10 ani, se observă un interes sporit față de apicultură”. Cum este marcată ziua albinei în Moldova, vedeți AICI

20 mai 2022
Ziua mondială a albinelor este o dată recunoscută la nivel internațional de Organizația Națiunilor Unite și sărbătorită în fiecare an pe 20 mai. Această zi a fost aleasă în anul 2017, la propunerea Asociaţiei Apicultorilor din Republica Slovenia, iar data reprezintă ziua de naştere a lui Anton Jana (20 mai 1734 – 13 sept. 1773) considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne.

Cu acest prilej, directorul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Carla Mucavi, a menționat: Albinele joacă un rol crucial în creşterea randamentului culturilor şi promovarea siguranţei alimentare şi a alimentaţiei. Fără ele, am putea pierde o varietate de produse alimentare, precum cartofi, piper, cafea, dovleci, morcovi, mere, migdale, roşii.

Sărbătoarea a fost marcată în acest an și de Școala Profesională Bubuieci, acolo unde tinerii învață meseria de apicultor.

Am fost astăzi la Școala Profesională Bubuieci care a marcat interesant această sărbătoare. Au organizat o expoziție de figurine din ceară, au desfășurat o degustare de miere și o masă rotundă la care am discutat cu viitorii apicultori despre importanța acestei meserii, a declarat pentru Agromedia, Andrei Zagareanu, președintele Asociației Apicultorilor din Moldova.

Potrivit președintelui ANARM, în ultimii 10 ani, interesul pentru apicultură a crescut semnificativ în Moldova, mai ales în rândul tinerilor antreprenori.

În ultima perioadă, se observă un interes sporit față de apicultură. În special, tinerii care se întorc acasă din țările europene, aleg să deschidă o afacere în apicultură. Și, din câte vedem, le iese bine, afacerile lor sunt profitabile. Pentru comparație: ceva timp în urmă, apicultorii aveau 100, maxim 200 de familii de albine. În prezent, cei care își doresc o afacere profitabilă, se orientează la o prisacă cu un număr de câteva sute de familii, chiar și până la o mie de familii de albine, a menționat Andrei Zagareanu.

În întreaga lume, ziua albinei este marcată prin diverse evenimente care presupun: plantarea semințelor de flori sălbatice (din care albinele produc nectar), și cultivarea plantelor în grădină care nu au nevoie de multă apă sau chimicale speciale pentru a crește; întâlniri cu apicultorii locali care povestesc oamenilor despre meșteșugul de a face miere.

Potrivit ANARM, în Republica Moldova, activează peste 7.000 de apicultori, cu un efectiv de 260.000 familii de albine, care practică apicultura fie ca hobby, fie ca business.  Anual, în Moldova se produce circa 6.000 tone de miere.
loading ...