VIN BUN, BUCATE TRADIȚIONALE ȘI OAMENI CU POVEȘTI FRUMOASE ÎN SPATE. Toate la „DeVin&DeGust”

30 mai 2022
În acest weekend, iubitorii de a petrece timpul frumos în compania oamenilor valoroși și cu un pahar de vin de calitate și-au dat întâlnire în centrul Capitalei la festivalul „DeVin&DeGust”. Cei prezenți au avut ocazia să cunoască povestea oamenilor care stau în spatele celor mai bune vinuri produse în cele 3 zone cu Indicație Geografică Protejată: Codru, Ștefan Vodă și Valul lui Traian, să învețe cum se servesc corect vinurile în funcție de tip, cum să le combine cu bucatele tradiționale moldovenești și cum să recunoască un vin de calitate.

De asemenea, au participat la degustații specializate ținute de vinificatori și somelieri, au învățat despre consumul responsabil al vinului de calitate.



Elizaveta Breahnă, director interimar, ONVV: „DeVin&DeGust” marchează aniversarea a 10 ani de la înregistrarea primelor Indicații Geografice Protejată. În acești 10 ani, au fost înregistrate numeroase succese: 10.000 de hectare din cele mai performante podgorii de viță-de-vie și circa 90 de producători de struguri și vinuri sunt la moment luați la evidență pentru producerea vinurilor cu Indicație Geografică Protejată. Pentru producători, Indicația Geografică Protejată este o miză a calității, iar pentru consumatori –  un motiv de a cunoaște istoria și oamenii, care stau în spatele fiecărei sticle de vin. Indicațiile Geografice Protejate au devenit un garant al originii Vinului Moldovei, iar la nivel global, implementarea sistemului a contribuit la ameliorarea calității vinurilor moldovenești, creșterea imaginii țării în plan internațional, ca țara producătoare de vinuri de calitate.

Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Rezultatele înregistrate de vinificatori anul trecut, când au câștigat 1200 de medalii la diferite concursuri internaționale, vorbesc direct despre recunoștința consumatorului față de calitatea produselor din Republica Moldova. Dezvoltarea sectorului vitivinicol este extrem de important și pentru dezvoltarea rurală.

John Riordan, director adjunct al Misiunii USAID în Moldova: USAID este foarte mândru să fie partener al acestui grup puternic. Ceea ce este important să înțelegem este cât de semnificativ este sectorul vitivinicol pentru tradițiile și pentru poporul Republicii Moldova. Pământul Moldovei este roditor și foarte bogat, dar și talentul moldovenilor pentru a produce vin, la fel, face ca industria să prospere.

În cadrul festivalul „DeVin&DeGust”, care a pus accent pe trei regiuni IGP ale Moldovei, vizitatorii au aflat mai multe despre istoria acestor regiuni, specificul zonei și teritoriului, dar și care sunt însemenele de calitate ale unui vin cu IGP.

La eveniment a avut loc și „Școala Vinului”, unde oaspeții au participat la masterclassuri dedicate despre vinurile din cele trei regiuni cu IGP. Festivalul a continuat cu un program artistic, unde au participat artiștii Silvia Zagoreanu și Ansamblul de Lăutari din orașul Ungheni, Ansamblul Folcloric „Cimișarii”, conducător artistic Sergiu Pleșca, dar și Ansamblul Etnofolcloric „Ștefan Vodă”. Iar spre seară, evenimentul a culminat cu un concert susținut de formația „Ciubul”, Tania Cerga și DJ Marcus Lawyer. 

 Festivalul „DeVin & DeGust” a fost organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, UVV IGP „Codru”, „Ștefan Vodă”, „Valul lui Traian” și Asociația Producătorilor de Brandy și Divin, cu scopul de a pune în valoare potențialul oeno-gastronomic al regiunilor cu Indicație Geografică Protejată, sporind notorietatea brandului de țară „Vinul Moldovei” și a vinurilor de calitate cu IGP.
AGROMEDIA a fost partener media al festivalului.
 
 
loading ...