SE ÎNTÂMPLĂ ȘI LA CASE MAI MARI. Sub eticheta vinurilor prestigioase de Bordeaux, vindeau o băutură ieftină

04 nov 2022
Renumitele vinuri franceze Bordeaux sunt cunoscute în întreaga lume și căutate de profesioniști ca fiind cele mai bune. În regiunea franceză, Bordeaux, se produc de la vinurile de masă până la cele mai scumpe și prestigioase vinuri internaționale. Însă atenție! S-ar putea ca atunci când cumpărați o sticlă de vin care pe etichetă are indicată originea podgoriilor din Bordeaux, în realitate să nu fie chiar așa, transmite AGROMEDIA, cu referire la CeConsumEu.

Inspectorii Direcției generale de concurență, consum și antifraudă (DGCCRF) din Franța (cum ar fi ANSA în R. Moldova) au desfășurat o amplă anchetă de verificare a vinurilor. Ancheta a scos la iveală că 4,6 milioane de sticle, au fost fraudulos vândute în Franța.

Suspectați de această fraudă de mare amploare sunt cinci comercianți și transportatori din Gironde și din Charente care s-au înfățișat pe 27 octombrie 2022 în fața Tribunalului Penal din Bordeaux. Ei ar fi importat vin la prețuri mai mici provenind din Spania și îl vindeau sub etichetă franceză, chiar și sub eticheta AOC (Denumire de origine controlată) a podgoriei din Bordeaux. Prejudiciul este estimat la câteva milioane de euro.

Nu în fiecare zi este descoperită o fraudă atât de importantă!

Conform acestor investigații, un comerciant din Gironde care avea un butic, comanda marfa în Spania. Rezerva de vin era apoi transportată în sud-vestul Franței de către un transportator situat în Charente. O a treia firmă de brokeraj și-a luat responsabilitatea în acest fel de a deghiza documentele de transport, astfel încât vinul roșu produs sub Pirinei să devină, ca prin magie, vin franțuzesc.

Un circuit paralel de fraudă ar fi permis de asemenea, „etichetarea” câtorva mii de sticle de AOC (Denumire de origine controlată) prestigioase precum Saint-Emilion sau Pomerol. Serviciul Vamal cere bănuiților o amendă de 4 milioane de euro, suma mărfurilor contrafăcute.

Așadar, iată de ce sunt importante controalele care trebuie să fie făcute periodic în industria alimentară. Consumatorii au la dispoziție doar eticheta pentru a se informa despre un produs sau altul, însă doar controalele instituțiilor competente pot scoate la iveală nereguli, neconformități, fraude. Cel care suferă este într-un final consumatorul, fiindcă plătește un preț exagerat pentru un produs contrafăcut. Amintim aici și de riscurile de sănătate la care se expune consumând un produs dubios.

Cum alegi o băutură originală?

Pentru a fi sigur că bei o băutură originală din Bordeaux, atunci când cumperi, fii atent la :
  • Sicla – există producătorii care și-au creat o sticlă proprie cu forme și caracteristici unice.
  • Acciza – este un semn obligatoriu al oricărui alcool străin de calitate. Absența ei atrage după sine și îndoiala autenticității lui.
  • Structura – consistența unui vin de Bordeaux trebuie să fie clară și transparentă.
  • În spatele unui vin bun se află o istorie autentică, un proces complex, multă muncă și pasiune!
loading ...