O VINĂRIE A CONSTRUIT PRIMA STAȚIE DE TRATARE A APELOR REZIDUALE DIN MOLDOVA

17 jun 2022
Prima stație de tratare a apelor reziduale din Republica Moldova, construită în cadrul unei vinării, din fonduri europene, a fost inaugurată în satul Puhoi, din raionul Ialoveni. Investiția face parte dintr-un proiect amplu în valoare totală de 1,9 milioane de euro, surse oferite sub formă de împrumut în cadrul liniei de creditare „Livada Moldovei”, proiect al Uniunii Europene, implementat prin intermediul Băncii Europene de Investiții.

Contribuția vinăriei la implementarea proiectului de investiții a fost de cel puțin 50% din valoarea totală, respectiv compania a investit circa 2 milioane de euro din resurse proprii.

Implementarea proiectului va contribui la menținerea celor 280 de locuri de muncă permanente din cadrul vinăriei. În plus, cu investițiile finanțate de BEI, au fost create 63 de noi locuri de muncă.

De asemenea, în cadrul proiectului, alături de instalarea stației de epurare, au fost achiziționate echipamente agricole și pentru producerea vinului, au fost construite depozite pentru păstrarea vinului și amenajată o zonă de agrement.

Prin implementarea proiectului de investiții, Vinăria Asconi își propune, de asemenea, să dezvolte capacitățile companiei pe segmentul de producție, precum și pe segmentul turismului rural, al cărui obiectiv principal este atragerea mai multor clienți, oferind o gamă completă de produse agroalimentare și servicii turistice.

Producția de vinuri de calitate necesită respectarea procedurilor de igienă care duc la utilizarea unor cantități mari de apă. Datorită noii stații, apele reziduale vor fi tratate în mod eficient, astfel încât să nu polueze mediul.

Proiectul inaugurat astăzi include prima stație de tratare a apelor reziduale, construită de o vinărie din Republica Moldova. Datorită tehnologiilor folosite, impactul poluării va fi diminuat în mod semnificativ, a declarat șeful reprezentanței BEI în Republica Moldova, Alberto Carlei, în cadrul evenimentului de inaugurare.

De menționat că timp de mai mulți ani, ecologiștii și-au manifestat îngrijorarea față de faptul că apele reziduale ale multor unități industriale sunt deversate netratate în râuri, lacuri sau alte canale de scurgere.

Dacă ne întrebăm de ce tratarea apelor reziduale este atât importantă, atunci un prim răspuns ar fi: pentru protejarea apelor de suprafață, dar și a vieții acvatice. Protejăm apele subterane, tratând apele reziduale, permitem reciclarea apei și, nu în ultimul rând, facem economie de apă, declară Peter Hartwig, consultant AFC.

Rezultatele care sunt prezentate de sectorul vitivinicol este unul îmbucurător. Anul trecut au obținut vinificatorii la diferite competiții internaționale peste 1200 de medalii. Este o apreciere înaltă a consumatorilor și îndeamnă producătorii să aibă curaj în continuare să facă vinuri bune, gustoase, apreciate nu numai pe piața locală, dar și pe piața internațională, susține ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu.

„Livada Moldovei” este o linie de creditare în valoare de 120 de milioane de euro. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții și inițiat de Guvernul Republicii Moldova.
loading ...