GHEORGHE GABERI: „DIN CLONELE VECHI, SE FAC VINURI DE CALITATE PERFECTĂ”

12 mai 2022
„Via va învia, va învia la figurat, dar și la direct, provenind din plantațiile înființate cu mai mult de cincizeci de ani în urmă”, susține Gaberi Gheorghe Simion, doctor în științe agricole. Expertul menționează că, în lumea mondială a vinului, ne facem remarcați, anume cu vinurile noastre celebre, obținute din strugurii recoltați de pe plantațiile vechi.

Soiurile adaptate de-a lungul deceniilor la noi se comportă mult mai bine și își valorifică potențialul. Am ales Cabernet, Merlot, Sauvignon ș.a. Am selectat câteva plantații care trăiesc la noi deja de 50, 60 de ani, de pe care vom face clone, unele le-am făcut deja. Sunt multe clone de la aceste soiuri, elaborate de italieni, francezi, ele cantități mai mari la hectar, dar, din păcate, și-au pierdut din calitate, a declarat pentru Agromedia, Gheorghe Gaberi.

Expertul a selectat câteva plantații, din care au fost recoltate coardele de altoi, apoi, au fost produse altoiturile și, ulterior, înființate plantații moderne, pentru a nu admite dispariția lor.

Clonele de Cabernet le-am ales din zona Talmaza, Răscăieți din raionul Ștefan Vodă, unde se produc niște vinuri fenomenale și din alte regiuni unde sunt aceste soiuri și dau o calitate a vinului mai înaltă. Același Taraboiste, făcut de Chateau Vartely, din Cabernet, la fel, este de la Basarabeasca, de pe o plantație veche, bătrână. S-a reușit obținerea unui vin perfect, datorită faptului că strugurii sunt dintr-o plantație veche, din clonele noastre vechi. Acestea asigură o recoltă mai mică decât clonele noi, dar vinul iese perfect.

În acest an, am reușit să producem în jur de 20 de mii de altoiuri din plantațiile bătrâne, care sunt pe cale de dispariție și  le-am împărțit la mai mulți gospodari, să le îngrijească, a menționat Gheorghe Gaberi.

Clonele soiurilor utilizate pe timpuri și care ani și ani de-a rândul s-au adaptat la condițiile climaterice de la noi asigură o calitate a vinului de invidiat, dar sunt încă vinificatori și viticultori care nu cunosc cât de valoroase sunt acestea.

Spre regret, nu toți cunosc avantajele cultivării acestor soiuri. la Universitatea Tehnică, producem probe de vin, organizăm degustări, astfel demonstrăm vinificatorilor și viticultorilor că vinul obținut din ele este unul deosebit.

De exemplu, proprietarii viilor din Talmaza niciodată nu au vândut strugurii cu un preț mai mic de 10 lei. Ei au cumpărătorii lor de ani de zile pentru că din strugurii lor se obține un vin unic, a specificat Gheorghe Gaberi.

Producția de vinuri din soiurile europene de struguri, adaptate la condițiile climaterice din țara noastră se remarcă printre vinurile din aceleași soiuri, produse de italieni sau francezi, prin aromă și gust deosebit, nemaiîntâlnit la alții. Cu aceste vinuri ne putem face remarcați pe piața internațională. Anume ele sunt premiate la concursurile mondiale.

Eu sunt ferm convins că noi vom putea participa la concursurile internaționale, mondiale cu vinuri de soiuri europene de Cabernet, Sauvignon, Merlo, Chardonnay, dar care sunt la noi de câteva zeci de ani, s-au acomodat, sunt mai rezistente, folosesc mai bine potențialul climei și al solului, decât cele aduse din cu totul alte regiuni viticole, susține Gheorghe Gaberi.

Desigur, soiurile autohtone, aborigene și cele de selecție nouă își vor ocupa rolul său și nu sunt mai puțin valoroase, dar cu detalii despre acestea, vom reveni într-un alt material.
loading ...