GAGAUZ SARAP YORTUSU 2022 - La Comrat, a fost sărbătorită cu mare fast Ziua Vinului

07 nov 2022
În primul weekend din noiembrie, tradițional, la Comrat e sărbătoare mare, locuitorii din Autonomia Găgăuză sărbătoresc Ziua Vinului în cadrul unui festival de amploare „Gagauz Sarap Yortusu 2022”. Și în acest an, evenimentul organizat în centrul orașului Comrat a adunat foarte mulți vizitatori, dornici să guste din licoarea lui Bachus, dar şi din bucatele tradiţionale ale regiunii. Ansamblurile folclorice din zonă au delectat oaspeţii cu muzică şi dansuri populare.

Desigur că în centrul atenției au fost vinificatorii Găgăuziei. Pe lângă tulburel, cu ocazia sărbătorii, aceştia s-au lăudat şi cu vinuri alese. Cei mai buni vinificatori au fost premiați. Vinurile au fost condimentate cu vestitele ghiozlomele.Startul sărbătorii a fost dat de guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah:

În Republica Moldova, podgoriile ocupă 112 mii de hectare, unde se cultivă peste 50 de soiuri de struguri, dar cele mai bune cresc în Găgăuzia. Vom continua să depunem eforturi pentru ca politica de stat în domeniul vinificației să susțină producătorul autohton, să crească competitivitatea vinurilor noastre pe piețele internaționale și să atragă noi investiții pentru a conferi acestui sector o nouă dinamică.

Să arătăm încă o dată că oamenii noștri sunt binecuvântați să aibă soare din belșug pe acest pământ și posibilitatea de a crește cei mai dulci și delicioși struguri; vom arăta că suntem cu adevărat harnici, ne iubim foarte mult pământul și patria, a spus Irina Vlah.La festival, au fost prezenți ministrul Agriculturii Vladimir Bolea, ministrul Culturii Sergiu Prodan, șefa Oficiului Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahnă, ambasadorul SUA Kent Doyle Logsdon, ambasadorul Turciei Uygar Mustafa Sertel și alți șefi de misiuni diplomatice.
loading ...