O NOUĂ DESTINAȚIE TURISTICĂ LA ORHEI. „Casa Rândunicii” așteaptă să fie descoperită în această vară

15 jun 2022
Pensiunea „Casa Rândunicii” se regăsește într-o zona cu peisaje unice în Moldova, între malurile stâncoase din satul Trebujeni, devenit un punct de atracție în Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”. Inițiativa familiei Buzilă de a dezvolta o afacere în turism a fost încurajată de experiența părinților, care au făcut primii pași în această activitate, una nouă pentru mediul rural în anul 2011. 

Pensiunea construită în apropierea casei părinteşti a fost proiectată în conformitate cu tradiţiile arhitecturale locale, dar cu finisaje interioare moderne, care oferă confort celui mai pretențios turist.  „Casa Rândunicii” are o capacitate de cazare de 4 camere, o terasă de vară şi un teren de joacă amenajat pentru copii, o terasă închisă pentru organizarea evenimentelor şi cramă tradiţională. Gazdele vor fi bucuroase să întâmpine oaspeții cu bucate tradiţionale  şi specifice zonei, pregătite pe baza legumelor și alimentelor locale.  

Lansarea pensiunii „Casa Rândunicii” completează oferta turistică existentă în regiune, pe lângă alte șase pensiuni care au fost suținute  istoric de USAID să-și extindă și modernizeze capacitățile de cazare, astfel, cele 7 pensiuni formează  un centru de atracție culturală și de agrement în satul Trebujeni.  Recunoscând importanța infrastructurii pentru industria turismului, USAID sprijină antreprenorii din mediul rural să investească în dezvoltarea pensiunilor și să  diversifice produsele turistice.

Pensiunea „Casa Rândunicii” este unul dintre cei 20 de beneficiari ai programului de granturi implementat de către Activitatea de Susținere a Competitivității în Industria Uşoară şi cea a Turismului (MCTA), finanțată de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Scopul programului este de a constribui la consolidarea infrastructurii și a produselor turistice pentru depășirea dificultăților generate de impactul pandemiei asupra sectorului turismului. 

Scott Hocklander, director misiune USAID Moldova, a spus:

Vreau să felicit gazdele pentru decizia de a se lansa în această activitate antreprenorială cu multă hotărâre și pasiune pentru a-și păstra rădăcinile. Și mai mult apreciez curajul dumneavoastră, având în vedere criza din regiune și perturbările pe care sectorul turismului din Moldova s-a străduit să le depășească în ultimii doi ani. În acest context dificil, sectorul de ospitalitate va miza din nou pe călătorii interni și aici este important să se ajusteze oferta cu facilități de agrement și infrastructura care răspunde  la cererea existentă.

Povestea de succes a satului Trebujeni a demonstrat impactul pozitiv al participării comunității în extinderea oportunităților de angajare și generare a veniturilor,  conservarea meșteșugurilor și a patrimoniului cultural pentru dezvoltarea unei zone rurale viabile.
loading ...