ATELIER DE INSTRUIRE LA CAHUL. Producătorii locali au aflat cum să-și dezvolte activitățile rurale

26 oct 2021
Mai mulți producători de miere, proprietari de pensiuni turistice și reprezentanți ai administrației locale, din sudul țării, au participat la al doilea atelier de instruire din cadrul componentei „Dezvoltarea rurală prin promovarea agroturismului și a produselor tradiționale în Republica Moldova”, transmite AGROMEDIA cu referire la agrofarm.md.

Acest eveniment a avut loc la Cahul și se desfășoară ca componentă a Proiectului Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) privind susținerea capacităților de promovare a produselor agroalimentare, fiind implementată de FARM. 
 
Peste 20 de participanți au luat parte la acest atelier, unde au făcut cunoștință cu modul în care pot folosi produsele agroalimentare, specifice zonei, pentru a-i atrage pe turiști.

În cadrul atelierului, Ludmila Castraveț, specialistă în marketing și promovare a produselor autohtone, a subliniat necesitatea elaborării unui caiet de sarcini, cu obiective concrete, care pot fi ajustate, în funcție de etapa de dezvoltare a afacerii. De asemenea, ea a menționat rolul important pe care-l joacă proprietarul și angajamentele obligatorii pe care trebuie să și le asume pentru o activitate economică prosperă.

Atelierul de instruire - o oportunitate în dezvoltarea rurală
 
Totoadată, au avut loc exerciții practice și simulări de caz, unde producătorii și-au prezentat fabricatele, într-un mod creativ și interactiv, dar și au jucat roluri de gazde și turiști. Prin acest experiment, participanții au fost provocați să gândească metode și mecanisme de a-i motiva pe turiști să le viziteze regiunea și să le cumpere produsele locale, punându-se accent pe sfera apiculturii.



Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru antreprenorii locali. Aceștia au avut posibilitatea să acorde întrebări, dar și să-și prezinte ideile de marketing, prin care să-și promoveze zona, atât la nivel național, cât și internațional.
 
Unul din participanții atelierului este și Vera Caminschi, proprietara pensiunii „La Gura Cuptorului” din satul Văleni. Antreprenoarea a dezvoltat un concept deosebit dedicat pâinii, pe care l-a numit „Muzeul Pâinii”. În acest sens,  Vera Caminschi a vorbit despre experiența ei din domeniul turismului rural, dar și despre problemele întâmpinate pe parcurs: lipsa unei infrastructuri moderne, a indicatoarelor, dar și a colaborării.

„Lucrurile pot evolua dacă se vor implica oamenii cu afaceri mici, autoritățile locale, dar și instituțiile statului. Este  necesară îmbunătățirea politicilor din acest sector, mai ales pentru zona de sud, care este una transfrontalieră”, a menționat antreprenoarea.
 
După atelier, cei prezenți au efectuat o vizită la Centrul de procesare a mierii a cooperativei „Api Life”, unde au făcut cunoștință cu amplasarea și echipamentul din dotare.

Sursa: agrofarm.md
loading ...