SUBVENȚII DOAR PENTRU TEHNICA AGRICOLĂ DE MICĂ CAPACITATE. Fermierii: „Așa nu vom face niciodată agricultură modernă”

04 apr 2022
Proiectul de lege ce prevede subvenționarea sectorului agricol votat astăzi de către cabinetul de miniștri nu este tocmai pe măsura așteptărilor agricultorilor din țară. Documentul nu conține subvenția pentru motorină și nici cea pentru procurarea tehnicii agricole.

Într-o conferință de presă, vineri, ministrul, Viorel Gherciu, a menționat că Submăsura 1.3. Stimularea investiţiilor pentru procurarea tehnicii şi utilajului agricol convenţional nu a fost exclusă total, dar, la insistența MAIA, au fost operate unele modificări. Astfel, de suport din partea statului pot beneficia fermierii care au cumpărat tractoare cu capacitatea maximă de 200 de cai putere și combine cu puterea de maxim 260 de cai putere. Aceste modificări îi nemulțumește însă pe producătorii mari, care au cumpărat deja tehnică agricolă de capacitate mare și nu vor putea beneficia de subvenții pentru investițiile făcute.

Tatiana Pavliuc este agricultor din zona de Nord a țării ce are în gestiune peste 1600 de hectare de pământ. Antreprenoarea susține că modificările sunt în defavoarea dezvoltării agriculturii moderne, întrucât tehnica performantă este de capacități mult mai mari și are și costuri enorme, iar aceste limite de capacitate nu fac altceva decât să descurajeze fermierii să investească în modernizarea proceselor agricole.

Scopul lor este să dea subvenții fermierilor mici. Să primească cei mici, dar să plătească impozite la stat. Ar trebui să fie echitabilă oferirea acestor subvenții, proporțional cu impozitele plătite la bugetul de stat. Pământul nu o să-l lucrăm cu sapa, trebuie lucrat cu tractor performant, dar acestea au capacitatea mult mai mare. Așa ne întoarcem la tehnologiile sovietice. În general, subvențiile în Moldova sunt „de râsul găinilor”. Au planificat subvenții pentru frigidere pentru cei cu 5, 10 hectare de pământ, dar s-au gândit, poate un astfel de fermier să facă astfel de investiții?Alexei Chiriac este un agricultor care investește în noile tehnologii agricole. Acestea sunt indispensabile pentru obținerea unui rezultat bun, susține el. Fermierul a cumpărat o combină Claas Lection 8800, cu 530 de cai putere si un tractor Fendt 1162 MT, tehnică agricolă modernă utilizată la creșterea tuturor culturilor de câmp. A investit sume mari de bani cu speranța că își va putea răscumpăra măcar o mică parte, iar vestea că nu va putea beneficia de subvenții l-a nemulțumit.

Noi mizam pe aceste subvenții, dar dacă au modificat, nu știu...  Eu cred că decizia nu este corectă. Tractoarele cu putere mare sunt în gospodăriile mari, care formează bugetul țării. Ei ne divizează nu știu cum și asta nu este chiar corect, părerea mea. Am investit 475 de mii de euro într-un tractor cu șenilă. Nu destul că pentru acest tip de tractoare plătim și TVA-ul, dar dacă au mai scos și subvențiile, nu știu unde duce.

Serviciul de presă al Ministerului Agriculturii  și Industriei Alimentare a menționat că va reveni pe parcursul zilei cu o informație mai amplă despre modificările operate la capitolul Subvenționarea tehnicii agricole.

SUBVENȚII DOAR PENTRU TEHNICA AGRICOLĂ DE MICĂ CAPACITATE. Fermierii: „Așa nu vom face niciodată agricultură modernă”

SUBVENȚII DOAR PENTRU TEHNICA AGRICOLĂ DE MICĂ CAPACITATE

Fermierii: „Așa nu vom face niciodată agricultură modernă”

SUBVENȚII DOAR PENTRU TEHNICA AGRICOLĂ DE MICĂ CAPACITATE. Fermierii: „Așa nu vom face niciodată agricultură modernă”

loading ...