SERGIU GAVRILAȘ: „Gradul de îmburuienare a culturilor de toamnă este deja destul de mare”

07 apr 2023
Ploile căzute în ultimele zile pe întreg teritoriul țării sunt un mare motiv de bucurie pentru agricultori, după o perioadă îndelungată de secetă pedologică. Dar, pe lângă crearea condițiilor favorabile pentru creșterea și dezvoltarea plantelor de cultură ele, cu siguranță, vor crea condiții bune și pentrut creșterea buruienilor și dezvoltarea bolilor.

Astfel, monitorizarea îndeaproape a culturilor de câmp este foarte importantă în aceste zile, pentru a interveni la timp cu lucrările de combatere a buruienilor si bolilor. Cum se efectuează corect și eficient erbicidarea culturilor de toamnă în primăvară, aflăm de la Sergiu Gavrilaș, doctor în științe agricole, specialist în protecția plantelor.

Nu amânați controlul bolilor și al buruienilor din culturile cerealiere de toamnă!

La o inspecție amănunțită în câmp, deja putem constata că gradul de îmburuienare a culturilor de cereale de toamnă este destul de mare. Chiar dacă buruienile sunt într-o fază incipientă de dezvoltare, ploile vor favoriza, cu siguranță, creșterea abundentă a acestora în timpul imediat următor. Este important să nu permitem înrădăcinarea buruienilor, acestea vor consuma apa și elementele nutritive din sol.

De aceea, ar fi bine ca până la începerea campaniei de semănat la floarea soarelui și porumb, să facem lucrările agrotehnice fitosanitare importante și să intervenim cu erbicide și fungicide. Altfel, nu vom reuși să asigurăm o logistică bună pentru semănat.

Cum apare prima ocazie, trebuie să intrăm în câmp, nu avem timp să mai așteptăm sau să amânăm tratamentele fitosanitare, precizează Sergiu Gavrilaș.

Evitați aplicarea erbicidelor în zilele cu vânt puternic, pentru a nu afecta culturile învecinate.

Cu lucrări de întreținere trebuie să intervină în câmp și viticultorii. Cei care nu au reușit încă, să finalizeze lucrările de legare. De asemenea, este momentul potrivit pentru administrarea îngrășămintelor în sol. Cu recomandări pentru producătorii de struguri vine Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole, specialist în viticultură.



Nivelul de precipitații a atins minim 20 de mm și asta ne bucură. Cei care au amânat administrarea îngrășămintelor din motivul lipsei de umiditate în sol, acum este momentul potrivit. Ulterior, desigur, trebuie să efectuăm un tratament fitosanitar cu preparate cuprice în uscat, care ne vor scăpa de multe probleme ce pot apărea în timpul verii: antracnoza, pătarea neagră sau rujeola infecțioasă, spune Sergiu Tutovan.

Potrivit specialistului, temperaturile joase, care au fost și cu 10 grade sub norma perioadei, nu influențează negativ asupra dezvoltării viței-de-vie. Mugurii nu sunt umflați, respectiv nu au fost atinși de ger. Anul se anunță a fi unul bun pentru viticultură și sperăm așa să se mențină.
loading ...