SECETA ȘI CRIZA FERTILIZANȚILOR, PRINCIPALELE PROBLEME ALE AGRICULTORILOR DIN ACEST AN

25 mar 2022
Deși autoritățile dau asigurări că nu avem o criză a produselor fitosanitare pe piața locală, agricultorii susțin contrariul. Aceștia spun că cel mai căutat fertilizant, Azotatul de Amoniu, este din ce în ce mai greu de găsit, iar acolo unde este, se vinde cu un preț de trei ori mai mare decât anul trecut. În prezent, acest îngrășământ a ajuns să coste 18 mii de lei pentru o tonă, o sumă enormă, susțin fermierii.

Vasile Belous, fermier din Șoldănești spune că va fi nevoit să folosească mai puțin îngrășământ în acest an, întrucât chiar și la preț mare, nu are de unde să îl cumpere.

Rămânem pe asolamentul nostru obișnuit: floarea soarelui și porumb. Semințele le avem comandate de anul trecut. Mai avem nevoie de azotoase și cred că vom micșora cantitatea acestora pe unele poziții. E problemă, cu așa prețuri... Celelalte complexuri anul trecut le-am luat cu 11 mii, acum sunt 21 de mii. Vom pune accentul pe stimulatori cred, a declarat Vasile Belous pentru AGROMEDIA.

Agricultorul va încerca să îmbunătățească calitatea solului prin alte metode, naturale.

Planificăm să includem și soia în asolament. Cunoaștem că este o cultură care, în procesul de creștere, adună azot în sol, foarte benefic pentru următoarele culturi. Dar avem nevoie de umiditate bună a solului pentru a crește soia, sperăm să  reușim să avem irigare anul acesta.

Nicolae Kiktenko, fermier din raionul Fălești susține că utilizarea fertilizanților în acest an a devenit un lux pentru agricultori, iar asta va duce la reducerea considerabilă a cantității de producție.

Îngrășăminte cu așa prețuri putem folosi doar la culturile cu TVA mare, dar la culturile de bază, este irațional să folosim fertilizanți. Nici nu avem îngrășăminte, doar stocurile de anul trecut, dar să cumpărăm acum, cu prețuri de două, trei ori mai mari este nerentabil. Surplusul de producție adus de îngrășământ nu va acoperi costurile mari.

Nici natura nu este de partea agricultorilor în acest an. Bărbatul povestește că fenomenele naturale au cam dat peste cap planurile celor care muncesc pământul.

Este un an specific. Intervalul anilor 2021 – 2022 a fost unul cu multe probleme. Am avut ploi și inundații, pământul a fost înnămolit, apoi, la sfârșitul verii am avut o secetă care a durat trei luni. În perioada semănăturilor de toamnă, pământul era foarte uscat. Grâul de toamnă, rapița este compromis în proporție de 60 la sută. De exemplu, în raionul Fălești sunt multe masive răsturnate deja. Eu cred că anul acesta producția de grâu va fi la minimum, a menționat Nicolae Kiktenco.

Semănatul culturilor de primăvară din grupa a doua, cum sunt porumbul și floarea soarelui va începe aproximativ în 2, 3 săptămâni, când temperatura solului va avea +7 grade Celsius.
 
loading ...