HUMATUL DE POTASIU CREȘTE FERTILITATEA SOLULUI. Cum se utilizează, AICI

30 mai 2023
Humatul de potasiu este un îngrășământ organic universal care ajută la creșterea nivelului fertilității solului. Acesta are o cantitate mare de acizi humici (peste 80%), utilizarea sa accelerează creșterea și dezvoltarea diferitelor tipuri de plante. Acțiunea humatului are ca scop reducerea acidității solului, precum și creșterea indicatorilor generali de influență eficientă asupra plantelor - legume, fructe, flori de grădină și ghiveci. Pentru că este absolut natural, este ales deseori în agricultura ecologică.

Humatul de potasiu nu este utilizat în același timp cu îngrășăminte, care conțin fosfor, cu azotat de calciu, deoarece se formează compuși insolubili. Primele, în aproximativ 3-5 zile, sunt aplicate pe solul bine umezit al humatei, după aceeași - fertilizare. Humatul de potasiu nu va avea efectul scontat în solul fertil - solul negru.

Utilizarea humatului de potasiu uscat pentru sol accelerează dezvoltarea microflorei în sol, respectiv, formarea humusului bun apare mai repede, astfel randamentul crește până la 50%, iar maturarea fructelor are loc mai devreme. Solul nu își pierde caracteristicile, dar devine mai fertil, iar metalele grele sunt eliminate.

Știați? Un kilogram de humat de potasiu în pulbere înlocuiește o tonă de humus.
 

Humatul de potasiu,proprietăți benefice:

siguranță și prietenie cu mediul; restaurarea și îmbunătățirea caracteristicilor solului; accelerarea maturării semințelor și fructelor (cu 1-2 săptămâni); creșterea randamentului; creșterea germinării; consolidarea sistemului radicular; creșterea imunității plantelor și rezistența la boli; reducerea nevoii de plante în nitrați și cantitatea acestora în fructe; creșterea duratei de depozitare a culturii; îmbunătățirea rezistenței plantelor la temperaturi scăzute; impact pozitiv asupra oricărei culturi.

Cum se utilizează humat de potasiu pentru diferite culturi?
În funcție de scopul utilizării, humatul de potasiu este diluat în diferite moduri, instrucțiunile de utilizare variază. Pentru înmuiere, trebuie să diluați 0,5 g (aproximativ o treime dintr-o linguriță) de humat de potasiu la 1 litru de apă. Semințele sau bulbii plantelor sunt așezate într-o soluție pentru o perioadă de 8-12 ore la 2 zile, în timp ce butașii sunt coborâți la două treimi din lungimea timp de aproximativ 14 ore. Pulverizarea frunzelor se face cu o soluție mai slabă - 3 g de humat de potasiu se diluează în 10 litri de apă.

Pregătirea îngrășământului pentru irigare este următoarea: 1 lingură de humat de potasiu este dizolvată în 10 litri de apă - folosită pentru răsaduri, și este de asemenea potrivit să o utilizați într-un moment în care planta înflorește, sau mugurii ei apar doar.

De asemenea, humatul de potasiu este utilizat după tratamentul cu pesticide în scopul dezintoxicării. Pentru aceasta, 50 g de îngrășământ cu pulbere uscată sunt amestecate cu nisip sau cenușă și împrăștiate pe 10 metri pătrați.

Culturile vegetale sunt tratate cu humat de potasiu înainte de însămânțare, precum și în timpul sezonului de creștere - aplicația variază de două până la șase ori. Pentru udare, luați 50-100 ml de îngrășământ la 10 litri de apă și consumați 3-10 litri pe metru pătrat, în funcție de tipul de plantă. Pulverizat cu aceeași soluție, un jumătate și trei litri la 100 de metri pătrați.

Sfecla, varza, dovlecelul, morcovii vor necesita procesarea cu humat de potasiu de 4 ori pe sezon. Cartofii au nevoie de înmuiere sau pulverizare înainte de plantare. Humatul de potasiu pentru hrănirea castraveților și roșiilor este folosit de 3-4 ori. Semințele sunt înmuiate în proporție de 100 ml humat lichid la un litru de apă timp de 24 de ore, tuberculi și becuri - timp de 10-12 ore.

Pentru fructe și pomușoare. Humatul de potasiu pentru acest tip de culturi este utilizat la prelucrarea răsadurilor, rădăcinilor și a altor părți de copaci, arbuști, plante erbacee (prin pulverizare). Este mai bine să aplicați îngrășăminte împreună cu utilizarea de pesticide și erbicide. Îmbrăcarea superioară cu humate se efectuează la începutul primăverii înainte de perioada de înflorire, când se formează ovare de fructe, precum și în timpul maturarii.

Pentru flori de grădină. Se recomandă fertilizarea florilor de grădină cu humat de potasiu primăvara, când începe sezonul de creștere la plantele perene, și în anuale - în faza de înmulțire completă. În continuare, se fac trei până la șase pansamente la fiecare două-trei săptămâni. Semințele sunt înmuiate înainte de semănat o zi, bulbi și tuberculi - pentru jumătate din timp. Soluția este preparată astfel - luați 50-100 ml humate la un litru de apă. Aceeași cantitate de humat de potasiu este folosită pentru irigare (3-10 litri pe metru pătrat) și pulverizare (1,5-3 litri la 100 de metri pătrați), dar pe bază de 10 litri de apă.

De asemenea, humatul de potasiu îmbunătățește rezistența plantelor la diverse boli și dăunători.

Sursă: Supermg
loading ...