TĂIEREA POMILOR DE MĂR. Cum alegem forma de coroană. Tăierea de producție

02 jan 2023
Pomii soiurilor de măr, cultivaţi în aceleaşi condiţii, se deosebesc mult după habitus, ritmul de creştere, ramificare, tipul de fructificare şi alte caracteristici morfologice de care este necesar să se ţină cont la formarea coroanelor şi întreţinerea lor. În dependenţă de particularităţile de creştere şi rodire, soiurile existente sunt clasificate în cinci tipuri de fructificare.

Tipul I de fructificare, denumit spur, cuprinde soiurile spur (Goldenspur, Starcrimson, Yellowspur ş.a.). Soiurile date fructifică pe ţepuşe, pinteni, burse şi vetre de rod care sunt foarte aproape între ele datorită internodurilor scurte. Pomii au tendinţa de creştere bazitonică şi uneori şarpantele bazale întrec axul central. Necătând la capacitatea de lăstărire foarte joasă numărul mare a formaţiunilor fructifere scurte garnisesc şarpantele şi zona productivă nu se îndepărtează de centrul coroanei.

Tipul II de fructificare, denumit „parmen auriu” şi include soiurile Bell de Beskoop. Calvil de zăpadă ş.a. Soirile date fructifică pe ţepuşe, pinteni, burse şi vetre de rod amplasate pe lemn în vârstă de 2-5 ani, însă o parte de recoltă se obţine şi pe nuieluşe. Şarpantele se amplasează sub un unghi mare de ramificare, sunt foarte rezistente la dezbinare, zona de fructificare se îndepărtează lent de centrul coroanei şi nu-şi modifică forma sub greutatea rodului. Pomii au tendinţa de creştere bazitonică.

Tipul III de fructificare numit standard sau Golden delicious. Include majoritatea soiurilor: Golden delicious, Ionatan, Melrose, Idared, Prima ş.a. Fructifică pe ramuri scurte şi lungi ca nueluşele şi mlădiţele situate pe lemn de 2-3 ani. Capacitatea mare de lăstărire îndepărtează rapid fructificarea de centrul coroanei. Şarpantele se degarnisesc, iar ramurile de semischelet se arcuiesc sub greutatea rodului. Soiurile din grupa dată au o dominanţă echilibrată a axului central faţă de şarpante.

Tipul IV de fructificare denumit Granny Smith include soiurile Granny Smith, Florina ş.a. Fructifică pe aceleaşi formaţiuni de rod ca soiurile de tipul III de fructificare şi zona productivă se depărtează de centrul coroanei mai rapid în comparaţie cu soiurile standard. Pomii au o tendinţă de creştere acrotonică.

Tipul V de fructificare cuprinde soiurile columnare de tipul Wijeik, sunt lipsite de ramificaţii sau sunt foarte puţine. Fructifică pe ţepuşe şi pinteni amplasate pe axul pomului.

Cum alegem forma de coroană în funcție de soi

La alegerea formei de coroană şi la efectuarea lucrărilor de formare şi întreţinere se ţine cont de particularităţile biologice ale soiului.

Ca de obicei, soiurile de tipul III şi IV de fructificare se acomodează bine la toate formele de coroană. Pentru soiurile de tipurile I şi II de fructificare se recomandă formele globuloase.

În timpul formării coroanelor la soiurile de tipul III de fructificare cu vigoare mare, tăierile trebuie reduse la minimum posibil pentru a grăbi intrarea pomilor pe rod. Soiurile de vigoare mijlocie (Golden delicious, Slava pobediteleam) care se supraîncarcă cu rod, pentru evitarea arcuirii, o parte din ramuri se suprimă. De asemenea, se înlătură inflorescenţele de pe porţiunea terminală a ramurilor de prelungire a axului şi şarpantelor. în felul dat se procedează şi cu soiurile tip spur.

Pentru soiurile cu creştere viguroasă (Renet Simirenko, Calvil de Zăpadă) altoite pe portaltoiul de vigoare mijlocie (M4, MM 106) pomii se conduc după forma de coroană palmeta etajată cu braţe oblice.

Soiurile de măr cu creştere mijlocie de tipul Melba, Şafran de vară, Idared, Golden Delicious, Mantuaner altoite pe portaltoi M4, MM 106 sunt formate după sistema de coroană palmeta liberă aplatizată.

Pentru soiurile Melba, Şafran de văra, Idared, altoite pe portaltoi de vigoare slabă (M9, M26), precum şi soiurile de tip Goldspur, altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie (M4, MM 106) se recomandă coroana fus subţire ameliorat.

Soiurile de tip Starkrimson, altoite pe portaltoi M4, MM 106 se conduc după sistema de coroana piramidă natural ameliorată cu volum redus.

Cum se face tăierea de producţie

Tăierea de producţie are şi ea particularităţile sale în funcţie de tipul de fructificare.  La soiurile de tipul I şi II de fructificare în primii ani de fructificare se impune aducerea şarpantelor în poziţia iniţială prin tăieri de transfer a direcţiei de creştere a acestora pe o ramură viguroasă cu poziţia spaţială corespunzătoare.

Ca de obicei, se menţin toate ramurile anuale formate pe şarpante, cu excepţia celor formate pe latura lor superioară în vederea sporirii volumului zonei productive. Unele soiuri de tip Golden spur sunt expuse supraîncărcării cu muguri de rod şi unei ramificări mai puternice care necesită o normare a ramurilor de garnisire prin rărirea lor. La soiurile date în comparaţie cu cele de tipul Starkrimson tăierea de reînnoire a ramurilor de garnisire începe mai devreme fiindcă fructifică şi pe ramuri anuale. Aici tăierile sunt mai severe pentru stimularea creşterii şi eliminarea excesului de muguri floriferi. Reînnoirea ramurilor de semischelet se face la lemn cu vârsta de 4-5 ani.

Pe parcursul tăierii, ramurile concurente şi cele lacome din coroana pomilor se suprimă la inel. Ramurile laterale de 45-50-60 cm se reţin tară tăiere. Când lungimea creşterilor anuale a şarpantelor diminuează se efectuează reîntinerirea lor pe lemn în vârstă de 3-5 ani ce permite formarea lemnului nou pe care se va forma ramuri fructifere. 

La începutul perioadei de rodire tăierea de producţie la soiurile de tipul III şi IV de fructificare cu o accentuată tendinţă acrotonică. pentru menţinerea echilibrului de creştere între partea bazală şi cea terminală a coroanei e necesar să se evite suprimarea elementelor de semischelet cu vigoare mare din partea inferioară. Din partea bazală a coroanei se elimină numai ramurile de semischelet de vigoare mică. Din partea superioară a coroanei se elimină ramurile de semischelet viguroase şi creşterile verticale.

La normarea încărcăturii cu muguri floriferi se ţine cont de echilibrul fiziologic între procesele de creştere şi fructificare şi se înfăptuieşte operaţiunea dată ca la soiurile de tipul 1 şi II de fructificare.

La soiurile din grupa dată principala verigă în tăierea de rodire sunt ramurile de semischelet. Reînnoirea lor se face cu ciclul de 3-4 ani, menţinându-se o anumită structură de vârstă a elementelor de semischelet.

Soiurile ce fructifică pe ramurile anuale se fac tăieri mai severe pentru normarea recoltei prin scurtarea până la 50% din numărul lor. Se suprimă ramurile de rod plasate în interiorul coroanei şi a celor epuizate în primii ani de rodire.

Pentru garnisirea scheletului suprimarea ramurilor epuizate se face în aşa fel ca să se obţină un cep care permite de a obţine ramuri cu unghiuri mari de inserţie. în fiecare caz trebuie să se ţină cont de particularităţile biologice ale soiurilor.

Bibliografie: Recomandări privind tăierea pomilor de specii sămînțoase. C. Dadu, doctor habilitat în ştiinţe agricole, conferenţiar.
loading ...