SOIURI PRODUCTIVE DE VIȘIN. Caracteristici, perioada de maturare, toleranță la boli

03 jan 2023
Dispunem deja de o varietate mare de soiuri de vișin, care, datorită perioadelor diferite de maturare permit recoltarea eșalonată. Soiurile de vișin cu maturitate timpurie se vor coace și vor fi recoltate în luna iunie, iar cele cu maturitate târzie – în iulie. Vă prezentăm în acest material câteva soiuri considerate productive.  

Soiul de vișin: Crișana 2

Este unul dintre cele mai cunoscute soiuri de vișin, pomul având o coroană globuloasă, cu fructificare pe ramuri mijlocii și lungi. Oferă o producție moderată.

Fructul are o mărime mare, pulpa este consistentă, suculentă și se poate folosi atât pentru consum în stare proaspătă, cât și pentru realizarea produselor de patiserie. Coacerea începe la jumătatea lunii iunie.

Soiul Mocănești 16

Un pom cu o vigoare medie, autosteril, cu o productivitate relativ bună. Fructul are o mărime de aproape 5 grame, are o pulpă suculentă cu un sâmbure mare și se pretează mai ales pentru prelucrare. Epoca de coacere este la sfârșitul lunii iunie.

Soiul Rival

Este un soi cu un pom de vigoare medie, fructificare pe buchete de mai, productiv, parțial autofertil. Din păcate, este sensibil la Monilia. Fructul are o mărime spre mare, cu o pulpă moale, suculentă, valorificat în primul rând industrial. Epoca de coacere este tot la sfârșitul lunii iunie.

Soiul Țarina

Este un soi de vișin cu o vigoare mică, autosteril, cu o coroană invers piramidală. Are o toleranță medie la boli. Fructul este de mărime medie, circa 4 grame, pulpa de consistență medie, sâmburele mijlociu și cu un gust bun, ceea ce îl face pretabil inclusiv la consum în stare proaspătă.

Soiul de vișin Stelar

Pom de vigoare medie spre mare, coroană rară, larg piramidală, rodire pe buchete de mai și ramuri plete, parţial autofertil, moderat productiv, toleranţă la boli.

Fructul este de mărime mare, peste 6 grame, pulpa moale, roșie, suculentă, suc roşu, gust dulce–acidulat, sucul roz, sâmbure mijlociu, gust bun, pentru consum în stare proaspătă și ca materie primă pentru procesare Epoca de coacere: la sfârșitul primei decade a lunii iunie.

Soiul Pitic

Acest soi este de vigoare mică, are o înflorire târzie și este rezistent la factorii de mediu. Fructul este mijlociu ca și mărime, pana în 5 grame, cu pulpa suculentă, folosit mai ales la procesare. Epoca de coacere: la sfârșitul celei de a treia decade a lunii iulie.

Oblacinska

Soiul de vișin Oblacinska este autofertil, rezistent la factorii de mediu. Se înmulțește mult prin drajoni. Fructul mic (3 g), de culoare roşie-vișinie, cu pulpă foarte suculentă, suc intens colorat, 15-16% substanţă uscată solubilă, aciditate mare, 9% sâmbure, destinaţia de valorificare este pentru procesare în industria agro-alimentară sub formă de suc. Epoca de coacere: la sfârșitul celei de a treia decade a lunii iunie.

Soiuri de vișin: Ilva

Acest soi are o vigoare mică spre medie, deține o coroană semiglobuloasă și rodește în general pe ramuri lungi. Intră pe rod în anul 3 de la plantare. La soiul de vișin Ilva fructele sunt mijlocii, de culoare roșu-închis, cu o pulpă consistentă și un gust dulce acrișor. Soiul se pretează doar pentru industrializare. Recoltarea se realizează în a 3-a decadă a lunii iunie. Se recomandă altoirea soiului Ilva cu Mahaleb.

Soi de vișin: Meteor

Meteor este un alt sortiment de vișin care poate fi cultivat în tara noastră, fiind un pom cu o vigoare puternică, ce înflorește târziu. Fructele au o dimensiune medie, iar pulpa este mai degrabă albă, zemoasă, dulce ușor acidulata. Momentul optim pentru recoltarea soiului de vișin Meteor este la finalul lunii iunie, început de iulie, mai exact 25-10 iulie. Polenizatorii recomandați sunt Nana, Morella neagră și se altoiește frecvent pe Mahaleb.

Morella Neagră

Este un soi ce rodește regulat, cu fructe mijlocii, de o culoare mai negricioasă. Se folosește preponderent acest soi în industrializare și recoltarea se face în luna iulie. Se altoieste tot pe Mahaleb.

Soiuri de vișin: Nana

Primele exemplare de vișine din acest soi au fost obținute tocmai în anii 1970, de către specialiștii de la SCDP Băneasa. Soiul Nana a fost omologat oficial în 1977. Pomul are o vigoare redusă, este autofertil și are o recoltă abundentă. Fructele sunt de culoare roșu închis, pulpa dulce acidulată. Se pretează atât pentru consum cât și pentru industrializare. Epoca de coacere este la sfârșit de iunie, început de iulie. Se altoiește tot pe Mahaleb.

Sursa: cultivaprofitabil.ro
loading ...