SCHEMA DE TRATAMENT LA MĂR, STROPIRI NECESARE PENTRU FIECARE FENOFAZĂ

28 apr 2023
Numărul mare de soiuri de măr, cultivate în R. Moldova ajung să satisfacă, chiar și cele mai pretenţioase gusturi. Mărul, însă, are o gamă mare de boli și dăunători, motiv din care trebuie să fim și mai atenţi la stropirile pe care le facem.

Schemă de tratament la măr - Fenofaza: repaus vegetativ

A. Imediat după efectuarea tăierilor – stropirea albastră

În această perioadă, se poate face stropirea albastră. Se recomandă ca această stropire să se facă folosindu-se sulfatul de cupru. Această stropire, ajută la o bună cicatrizare a rănilor provocate de tăieri, având și efect pozitiv în eliminarea patogenilor din livadă. Chiar dacă piatra vânătă se va usca pe trunchi și crengi, după fiecare ploaie, cuprul se va activa cu efect pozitiv împotriva sporilor.

Cel mai mare beneficiu al cuprului este faptul că acesta este printre singurele produse, cu capacitate de distrugere a bacteriilor. Acestea sunt responsabile de apariția mai multor tipuri de cancer în livadă sau a bine cunoscutului foc bacterian.

B. La două-trei săptămâni după stropirea albastră – stropirea cu ZEAMA SULFOCALCICĂ

Probabil în viitorul apropiat, această stropire va înlocui în foarte multe livezi, mai ales în cele de măr, stropirea cu sulfat de cupru. La măr, cele mai periculoase și întâlnite boli sunt făinarea și rapănul. Zeama sulfocalcică combate foarte bine sporii de rezistență ai rapănului, dar mai ales ai făinării. Zeama sulfocalcică, datorită sulfului, are un foarte bun efect împotriva insectelor și acarienilor. Produsul are o puternică acțiune caustică, având capacitatea de a reduce drastic rezerva de ouă, larve hibernante sau chiar adulți. Cei care aveți probleme cu păduchele lânos, aplicați în perioadă de repaus vegetativ acest produs și veţi simţi diferenţa.



Zeama sulfocalcică se aplică singură, fără amestec cu alte pesticide sau cu ulei horticol. Combinația zeama sulfocalcică + ulei horticol, poate avea un puternic efect toxic asupra pomilor fructiferi!

Fenofaza: Umflarea mugurilor

Dăunători specifici fenofazei:

În această perioadă, sunt vizați de tratament nu doar adulții, ci și formele hibernante ale insectelor, care iernează pe scoarţa pomilor fructiferi. Mai ales dacă ați avut probleme cu păduchele lânos, această stropire trebuie făcută la acoperire.
  • Gărgăriţa bobocilor de măr (Anthonomus pomorum) - activ în această perioadă
  • Păduchele verde al mărului (Aphis pomi) – activi în această perioadă
  • Molia pieliței fructelor (Adoxophyes reticulana) – rezerva biologică
  • Păduchele din San-José (Quadraspidiotus perniciosus) – rezerva biologică
  • Viermele mărului (Cydia pomonella) – rezerva biologică
  • Purecele melifer al ma
  • Mărului (Psyllla mali)
  • Păduchele lânos (Eriosoma lanigerum)



Boli specifice fenofazei

  • Făinarea
  • Rapănul
În prima parte de vegetaţie, presiunea de infecţie cu făinare și rapăn este foarte ridicată. Dacă vom putea să oprim aceste infecţii, ajutaţi apoi și de temperatura ridicată și umiditatea atmosferică scăzută din perioada verii, vom putea să evităm eventuale infecţii secundare.

Citește și: SCHEMA DE TRATAMENTE LA CAIS

Sulful și cuprul întotdeauna au făcut casă bună împreună. Sunt printre cele mai eficiente și ecologice produse de uz fitosanitar. Aceste produse, au un foarte bun efect preventiv și nu trebuie să lipsească din nici o schemă de tratament.

Fenofaza: „urechiușe de șoarece”

Stropirea cu ulei horticol efectuată în această perioadă, va elimina nu doar dăunătorii care iernează în livadă pe ramurile pomilor fructiferi, ci și dăunătorii, care pot ierna în afara livezilor (exemplu Psylla spp) sau în zone în care eliminarea lor nu se poate face cu ajutorul uleiului horticol (sub frunze, în sol, sub scoarţa pomilor fructiferi, etc).


 

Dăunători specifici perioadei

Dăunătorii pe care-i vizăm în această perioadă sunt cei prezentaţi și în fenofaza anterioară. Dacă nu am făcut la dezmugurire o stropire cu ulei horticol, atunci acum ar fi momentul. Din lista cu uleiuri horticole alegem varianta care credem că ni se potrivește. Eficacitatea stropirii va fi mult potenţată, iar pe lângă efectul curativ, stropirea va fi și una preventivă, insecticidul intrând în frunzuliţele și mugurii verzi și-i va proteja o perioadă mai lungă.

Boli specifice fenofazei

  • Făinarea
  • Rapănul

Fenofaza: buton roz

Având în vedere că în curând intrăm în perioada înfloritului, iar aplicarea insecticidelor nu mai este permisă, vă recomand ca în această fenofază, să aplicaţi preventiv un insecticid. Ne vom asigura astfel, că livada va fi protejată, iar în fenofaza înfloritului, nu va trebui să umblăm cu insecticid prin livadă. Perioada înfloritului este pentru albine și polenizatori!

Acolo unde aţi avut probleme cu păduchele lânos, veţi stropi cu grijă zonele cu asperităţi și răni, pentru că dăunătorul acolo a iernat și din zona respectivă își va extinde colonia.



În această perioadă încep să își facă apariţia adulţii de viespea merelor (Hoplocampa testudinea). Dacă aţi avut probleme cu acest dăunător, atunci o stropire cu insecticid în această perioadă vă poate fi de mare ajutor.

Boli specifice fenofazei

  • Făinarea
  • Rapănul
În privinţa patogenilor, stropirile vor viza în continuare împiedicarea înfecţiilor primare cu rapăn și făinare. În funcţie de presiunea de infecţie, produsele pot fi administrate singure sau în amestec. Rezultate foarte bune avem atunci când amestecul cuprinde două produse cu mod de acţiune diferită (sistemic +contact).

Fenofaza: înflorit

Făinarea poate acţiona foarte puternic în această fenofază. Dacă acum în perioada înfloritului situaţia arată așa cum în fotografie am surprins foarte bine, asta înseamnă că înfecţia primară a avut loc mult mai devreme. Fotografia surprinde foarte bine motivul pentru care stropirile împotriva făinării sunt atât de importante încă din prima perioadă de după ieșirea din repausul vegetativ.

Schemă de tratament – focul bacterian și fosetilul de aluminiu

Calea principală prin focul principal pătrunde în organismul vegetal sunt florile. Bacteria care provoacă focul bacterian folosește stigmatul florii, ca să pătrundă și să provoace infecţia.

În ultima perioadă, s-au făcut nenumărate studii cu privire la controlul focului bacterian. S-a ajuns la concluzia că modul clasic de control al patogenilor oferă puţine șanse de a ţine focul bacterian sub control.



Au fost descoperite însă molecule care potenţiază răspunsul imun al plantelor la atacul patogenilor. Practic aceste molecule se comportă ca niște inductori de rezistenţă. Una din substaţele active foarte eficiente împotriva focului bacterian este fosetilul de aluminiu. Chiar dacă bacteria pătrunde prin tubul polinic, fosetilul de aluminiu interverează cu mecanismul bacteriei de a produce infecţia și a se multiplica. Din acest motiv în perioada de înflorit neapărat trebuie făcută o stropire cu fosetil de aluminiu.

Fenofaza: scuturarea petalelor

În perioada înfloritului, mai ales în anii cu primăveri liniștite (călduroase și cer senin), în livezi pot să apară gândacul păros. Găleţile albastre, pline cu apă amplasate în bătaia soarelui pot să atragă majoritatea găndacilor. Doar in cazuri foarte grave pot să producă pagube masive. În rest, nu de puţine ori acest dăunător face o rărire naturală, ajutând pomicultorii să își normeze producţia.

Viespea merelor ((Hoplocampa testudinea)

În această perioadă, este momentul în care trebuie neapărat să facem o stropire împotriva acestui dăunător. Dacă în fenofaza anterioară v-am recomandat împotriva acestuia un insecticid de contact, masa vegetativă nefiind foarte bogată, iar stropirea putând fi efectuată „la acoperire”, de această dată, se recomandă să efectuaţi o stropire cu insecticid sistemic. Foliajul este suficient de bogat, iar substanţa activă va ajunge într-o cantitate mai ridicată în interiorul mărului. Vom eficientiza astfel fiecare stropire în parte.



Foarte mare atenţie la albine! Stropirea nu se efectuează când livada încă este înflorită și colindată de polenizatori. Anunţaţi apicultorii și autorităţile că urmează să efectuaţi o stropire cu insecticid!

Fenofaza: fruct în creștere –  10 mm (aluna) – prima decada a lunii mai

În cazul în care avem atac produs de viespea merelor, începând cu această fenofază, când merele au dimensiunea unei monezi, fructele nu mai cresc și în zona în care încă se mai pot zări urmele staminelor, încep să se deformeze, ca și cum ceva le-a strangulat. Mai târziu fructele încep să cadă, iar fermierul poate crede că procesul se întâmple din cauze naturale (climă, cădere fiziologică, etc.).

Având în vedere că viermele afectează mai multe fructe, o stropire cu insecticid în această fenofază poate limita din pierderi. Acolo însă unde viermele a intrat, fructul nu mai poate fi salvat.



Aproximativ cu această fenofază, acolo unde tratamentele nu au fost efectuate la timp, iar soiul de măr este sensibil la făinare, pot să apară situaţii în care noile creșteri vegetative, să fie acoperite de boală. Vă recomand în această situaţie, să eliminaţi respectivele părţi afectate de făinare, iar apoi să efectuaţi un tratament. Creșterile vegetative afectate de făinare, nu își vor mai reveni, indiferent de tratamentul pe care-l facem. Viabilitatea lor este compromisă, prin urmare, să nu aveţi remușcări în privinţa faptului că trebuie să le eliminaţi.

Fenofaza: fruct în creștere 20-25 mm (nucă) – mijlocul lunii mai

În continuare se vor putea observa efectele produse de atacul viespei merelor (Hoplocampa testudinea). Larvele vor ajunge la maturitate și ajunse la pământ odată cu ultimul fruct afectat, vor pătrunde în sol sau sub frunzele din livadă unde se vor împupa și vor aștepta primăvara următoare.

Viermele merelor (Cydia pomonella) – prima generaţie

Primii adulţi ai primei generaţii ar trebui să își fi făcut deja apariţia. Din acest motiv v-am recomandat ca imediat după căderea petalelor și apariţia fructelor, să amplasaţi capcanele feromonale. Zborul acestui dăunător este puternic influenţat de condiţiile climatice (temperatură, precipitaţii). În anii cu primăveri călduroase, sunt șanse ca zborul maxim al dăunătorului să îl avem înspre jumătatea lunii mai, însă întregul zbor să se întindă până la începutul lunii iunie. În anii cu primăveri mai răcoroase și ploioase, maximul curbei de zbor să îl avem spre sfârșitul lunii mai, iar zborul să se întindă pe întreaga perioadă a primei decade a lunii iunie. Iată motivul pentru care o capcană feromonală este atât de importantă!

Fenofaza: fruct în creștere 40 mm – ultima decada a lunii mai

În această perioadă, acolo unde avem colonii de afide, acestea vor începe să iasă puternic în evidenţă. În cazul păduchelui galicol al mărului (Dysaphis spp.), având în vedere că s-a ascuns în interiorul frunzei contorsionate, doar o stropire cu insecticid sistemic îl mai poate ţine sub control.


 

Viermele merelor (Cydia pomonella)

Atenţia se va menţine în continuare și asupra viermelui mărului (Cydia pomonella)! Acum spre finalul lunii mai, un tratament cu insecticid ar putea fi decisiv în ceea ce priveste controlul primei generatii de Cydia pomonella.

Fenofaza: fruct în creștere – ½ din dimensiunea normala – luna iunie

Eriosoma lanigerum – păduchele lanos

În această perioadă, coloniile de păduchi lânoși sunt atât de numeroase, încât vor ieși cu siguranţă în evidenţă. Dacă nu se intervine, acestea vor crește încontinuu pe toată durata verii, putând să se ajungă în situaţia în care întreg pomul fructifer, să fie cuprins de colonii albicioase. În această perioadă eradicarea acestuia din livadă va fi imposibil de efectuat. Se vor stropi nu doar frunzele ci și coloniile. Substanţa trebuie adusă cât mai aproape de dăunător. Folosirea de adjuvant suplimentar va fi de un real folos.

Îngrășământ foliar cu calciu

Calciul este un element foarte important într-o producţie de calitate. Pereţii celulari au la bază acest element. Atunci când fructele nu sunt bine aprovizionate cu calciu, riscul de infecţie este ridicată. Pentru a avea recolte de calitate, care să reziste foarte bine în depozite, fertilizarea cu calciu este vitală. Putregaiul merelor se instalează mult mai ușor pe un măr care nu a avut suficient calciu, în perioada de creștere.

Deficitul de calciu se manifestă, atunci când avem temperaturi ridicate sau secetă pedologică. Acestă situaţie se manifestă anual în lunile iulie-august, exact în perioada de creștere puternică a fructelor.  Mă opresc aici cu explicatiile, pentru că nu doresc ca această schemă de tratament, să fie prea stufoasa sau greu de urmărit.

Fenofaza: fruct ¾ din dimensiunea normala – luna iulie

Viermele merelor (Cydia pomonella) – a doua generaţie

În ultima decadă a lunii iunie, își vor face apariţia primii adulţi ai celei de-a doua generaţii de Cydia pomonella. Zborul acestei generaţii poate să dureze până spre mijlocul lunii iulie. Un prim tratament împotriva acestei generaţii vă recomand să-l efectuaţi la începutul lunii iulie, iar al doilea tratament spre mijlocul lunii iulie. Daca utilizaţi aceasta schemă de tratament cu siguranţă viermele merelor nu va mai fi o problemă pentru dumneavoastră.


 

Fenofaza: fruct dimensiunea normal

Din această perioadă, ne vom concentra atenţia mult mai mult asupra calităţii fructelor. Acum este momentul să facem tratamentele preventive împotriva putregaiurilor fructelor. Ţinta acestor tratamente sunt o producţie de foarte bună calitate. O producţie care își păstează însușirile chiar și în depozit. O schemă de tratament, trebuie sa conţină soluţii si pentru această problemă.

Sursa: agromedntor.ro
 
loading ...