PALISARE CASTRAVEȚI ȘI ALTE TIPURI DE RĂSAD. Metode de palisare

09 mai 2023
Palisarea castraveților este o operațiune prin care se urmărește ridicarea lor de la sol printr-un sistem de suport, astfel încât planta să stea cât mai vertical. Operațiunea este necesară din cauza caracterului de plantă agățătoare a castravetelui care, în lipsa unui suport, se întinde pe sol.

Dacă îl lăsăm în voia sorții, fructele care vin în contact cu solul riscă să putrezească și vor fi mult mai vulnerabile pentru o mulțime de dăunători (insecte, melci, etc.). Dincolo de acest aspect, castraveții palisați sunt mai ușor de recoltat.
 

Metode de palisare

  1. Cea mai simplă metodă de palisare a castraveților (și a altor legume care se pretează la această operațiune) este prin legare.
Deasupra rândurilor se poate instala o stinghie de lemn, la aproximativ 2,5 m înălțime, sprijinită pe doi pari, câte unul la fiecare capăt al rândului, stinghie pe care se leagă câte o ață în dreptul fiecărei plante.
În loc de stinghie se poate lega și o sârmă mai rezistentă.

Când plantele încep să se aplece spre sol sub propria greutate, e semn că e momentul să le legăm. Un capăt al aței va fi legat de stinghia de deasupra iar celălalt capăt va fi legat de baza tulpinii.

Atenție mare însă atunci când legați nodul. Trebuie să țineți seama de faptul că planta va continua să crească în grosime, așa că nu legați nodul prea strâns pentru că riscați să strangulați planta și în loc să obțineți o producție mai bună veți provoca un dezastru! Lăsați nodul suficient de larg astfel încât între el și tulpină să intre lejer un deget.

În ceea ce privește ața, cea mai recomandată este ața de cânepă. Nu se recomandă rafia deoarece la căldură își schimbă forma și rezistența, riscând să se rupă.

Urcarea pe ață (palisarea) a castraveților se face lent, pe măsură ce planta crește și se maturizează.

Este nevoie ca din când în când, grădinarul să intervină pentru a da planta după ață”, adică a îndruma planta, dirijând corzile în formă de spirală în jurul aței. Operațiunea se face treptat, pe măsură ce corzile cresc în lungime.

În afară de sistemul prezentat mai sus, palisarea se mai poate face și pe araci, sârmă și alte materiale similare.
 
  1. Pentru că unele soiuri de castraveți formează o tufă din care răzbat mai mulți lujeri, o singură ață s-ar putea să nu fie de ajuns pentru palisare. În acest caz, se folosește următoarea metodă:
În capătul fiecărui rând se montează câte un suport din lemn în forma de T. Cei doi suporți ai fiecărui rând se unesc prin trei sârme, astfel încât sârma din mijloc să pice fix deasupra plantelor, pe mijlocul rândului.

Acum, în dreptul fiecărui castravete coborâm câte trei ațe legate fiecare de câte una din cele trei sârme.

De sârma din mijloc se va lega tulpina principală iar de celelalte două - lujerii secundari. Restul operațiunilor sunt identice cu cele descrise la palisarea pe o singură ață.

Indiferent de metoda aleasă, pentru a urca la verticală castraveții, palisarea trebuie programată din momentul în care se realizează plantarea, adică de atunci de când formăm rândurile, alegem distanțele dintre cuiburi și construim suportul pentru palisare.

Sursa: Agropost.ro
 
loading ...