ION TULEI: Primul camion cu mere a ajuns în Suedia, urmează al doilea

04 apr 2023
Cu pași mici, dar siguri, pomicultorii din Republica Moldova cuceresc piețele din întreaga lume. Fermierii au înnoit gama de soiuri, au plantat livezi moderne, după tehnologii avansate, ce permit obținerea unei recolte de calitate înaltă. Merele crescute la noi sunt aromate și cu gust specific, iar asta este pe gustul consumatorilor din afara țării.

Recent, compania „Farm-Prod” din satul Olănești, raionul Ștefan Vodă a livrat în Suedia două camioane de mere, 40 de tone. Astăzi, 4 aprilie a ajuns cu bine primul camion, zilele următoare trebuie să ajungă și cel de-al doilea.

Este un cumpărător cu care lucrez mai mult în Orientul Mijlociu, dar fiindcă are disponibilă și piața Suediei, am zis să încercăm. Colaborăm cu acest exportator din 2022, l-am cunoscut la una din expozițiile internaționale la care am participat.

Am dat măr bun, de soiurile Granny Smith și Golden Delicious. Cerințele: să fie fructele de calitate înaltă, dacă e vorba despre măr verde, atunci trebuie să nu fie cu pete roșii, să nu fie cu defecte. Merele au fost livrate în lăzi de 13 kg neto, cu alveole.

Anul acesta, nu mai avem în depozite mere pentru a fi livrate în Suedia, dar la anul viitor, vom avea lecția învățată deja și suntem gata să reluăm colaborarea cu ei, a spus pentru AGROMEDIA, Ion Tulei, administratorul companiei.



Fermierul spune că a reușit să vândă deja toate merele din soiurile solicitate. I-au mai rămas doar soiurile vechi, dar găsește și pentru acestea piață de desfacere. Le vinde pe piața locală și în România.

Anul acesta, prețurile au fost la nivel mediu. Se putea și mai bine, mai ales că imputurile s-au scumpit semnificativ. Comparativ cu anii precedenți, sunt mai joase prețurile. Dar pentru că avem calitate și soiuri bune, ne menținem.

Sunt ultimele mere pe care le mai am din soiuri istorice, am defrișat livezile și deja plantăm altele cu soiuri de perspectivă pe piața mondială, livezi superintensive, mai spune antreprenorul.

Merele din roada 2022, fermierul le-a exportat în Orientul Mijlociu, Europa, România, Țările CSI și deja Suedia.
loading ...