DE CE CAD PLĂNTUȚELE DE RĂSAD. Factori declanșatori, simptome, metode de prevenire și combatere

27 jan 2023
Căderea plăntuțelor este un fenomen destul de frecvent în activitatea de producere a răsadurilor de legume, fiind întâlnit la cele mai importante specii legumicole (tomate, castraveți, vinete, varză, ardei).

Boala este produsă de mai multe specii, aparținând genurilor Phytium spp. si Phytophtora spp. (cu exceptia Phytophtora infestans), aceste genuri având în comun următoarele aspecte: simptomele pe care le provoacă plantelor, modul în care actionează, condițiile de mediu favorabile apariției bolii dar și metodele de prevenire și combatere a acestor grupuri de agenți patogeni.

Citește și: CUM SĂ FACI RĂSAD ACASĂ. Procesul explicat în detalii de Mariana Șeremet, fondatoarea Asociației „Grădina Moldovei”

Simptomele bolii

La plăntuțele afectate se pot observa leziuni maro, umede, la nivelul rădăcinilor, care avansează spre baza tulpinii, provocând căderea plantei.

Alte simptome mai pot fi observate la baza tulpinii, al cărei țesut devine mai moale și umed pe câțiva centimetri, dând impresia că tulpina a fost ciupită.

În scurt timp, tulpina se maronește în zona afectată. Oricare ar fi simptomele inițiale și organele răsadurilor afectate, rezultatul este același în foarte scurt timp de la apariția primelor semne observabile: căderea plăntuțelor.



Condiții de apariție a bolii

Căderea plăntuțelor este cauzată de ciuperca Phytium spp. Este caracteristică răsadnițelor neprofesionale, în care condițiile de mediu (temperatura atmosferei, temperatura substratului, umiditatea relativă a aerului, etc.) nu sunt controlate.
  • Temperatura și umiditatea ridicată a substratului
  • Umiditatea peste 90% și temperatura de peste 20-30 0C constantă a substratului sunt factori care duc inevitabil la apariția ciupercii.
  • Absenta luminii și insuficienta ventilării favorizează apariția acestei ciuperci.
  • De exemplu, utilizarea unor folii vechi sau murdare care nu permit trecerea luminii. Specialiștii recomanda utilizarea foliilor profesionale, aditivate, care sa asigure lumina optima pentru dezvoltarea plantelor.
  • pH-ul acid influențează apariția ciupercii. Se recomandă utilizarea unui substrat cu pH-ul cuprins între 5.5 și 6.5.
Citește și: RĂSAD LA COMANDĂ. Cum a reușit Vitalie Cojocari din Edineț să câștige încrederea legumicultorilor, vedeți în material

Factori care cresc severitatea atacurilor

Pentru a preveni pierderile mari cauzate de infectarea cu Phytium spp. (chiar dacă patogenitatea diferă în funcție de specie și de tulpină) trebuie diminuată densitatea mare la semănare.

Excesul de azot crește severitatea atacurilor Phytophthora spp.

Irigarea în exces, urmată de compactarea substratului constituie o altă cauză importantă ce duce la creșterea incidenței infecțiilor cu agenți patogeni din complexul căderii plăntuțelor. Din acest motiv, trebuie mare grijă cu privire la metoda de irigare și conditiile care prelungesc peste măsură umiditatea mare și compactarea substratului – decompactarea și uscarea suprafeței substratului sunt metode de prevenire a plăntuțelor.

Citește și: CUM SE OBȚINE MRANIȚA – CEL MAI BUN ÎNGRĂȘĂMÂNT PENTRU RĂSADURI

Metode de control a căderii plăntuțelor

În răsadniță este obligatorie tratarea substratului de semănat cu un antifungicid, iar cele mai bune rezultate se obțin cu combinația de propamocarb și fosetil de aluminiu.

Limitarea irigării excesive și compactarea substratului – după irigare este necesar ca în foarte scurt timp suprafața substratului să se usuce și să se mențină uscată.

Decompactarea periodică pentru a permite uscarea eficientă și oxigenarea substratului.

Evitarea fertilizarii în exces cu azot și aplicarea, dacă este necesar, a îngrășămintelor cu mai mult potasiu.

Citește și: DE CE SE ÎNGĂLBENESC FRUNZELE LA RĂSADURILE DE ROȘII? Principalele motive, tratament

Densitatea de semănare trebuie să fie cât mai mică pentru a preveni îmbolnăvirea în masă a plăntuțelor aflate una lângă alta.

Dacă au apărut simptome ale complexului de boli, plăntuțele afectate, împreună cu cele din jur, chiar sănătoase, se îndepărtează urgent și se aplică tratament chimic.

Pentru o reducere semnificativă a riscurilor de apariție a unei epidemii de cădere a plăntuțelor cea mai bună metodă este semănarea în tăvițe alveolare de semănat, cu substrat profesional pentru semănat pe bază de turbă.

Răsadnița trebuie ventilată sau aerisită corespunzător pentru evitarea acumulării de umezeală în atmosfera și implicit a prezenței apei pe organele plăntuțelor (tulpina, frunzulițe).

Metode de combatere

Pentru combaterea chimică a căderii plăntuțelor, se pot aplica radicular tratamente  cu un fungicid bactericid sistemic sau un fungicid de contact, în funcție de situație.
 
Sursa: marcoser.ro


 
loading ...