CUM TRATĂM CRĂPĂTURILE APĂRUTE ÎN SCOARȚA POMILOR FRUCTIFERI

26 dec 2022
Crăpăturile apărute în scoarța pomilor sunt un loc prielnic pentru dezvoltarea bolilor, netratate acestea duc la declinul pomului. Acestea, însă, se pot repara.

De ce crapă scoarța pomilor fructiferi

Sunt două motive:

Șocuri termice și umiditate crescută la nivelul rădăcinii, alternanța temperaturilor extreme, respectiv zilele cu soare în care razele cad direct pe scoarță, încălzind-o și dilatând-o, urmate de nopți cu temperaturi scăzute, în care temperaturile conduc la contracția suprafeței și la apariția fisurilor. Situația se înregitrează în principal primăvara, când pomii ies din starea de repaus vegetativ.

Totodată, un alt moment în care se înregistrează situații de acest fel este toamna, datorită ruperii crengilor încărcate cu fructe din cauza vânturilor puternice sau pe trunchi datorită unor lovituri de grindină sau lovituri mecanice. Totodată, fisurile apar și datorită tăierilor obișnuite sau de curățare.

Crăpăturile pot fi rezultatul unui atac de cicada gheboasă, un dăunător de culoare verde ce acționează în lunile de vară. Pentru această situație aplicați un tratament cu sulfat de cupru 3% toamna și la primăvară, iar la 10 zile ulei horticol + insecticid.

Cum tratăm crăpăturile apărute în scoarța pomilor fructiferi

Cei mai predispuși pomi la fisurarea scoarței sunt cei din speciile termofile (ce prezintă o sensibilitate crescută la decalajul de temperatură noapte / zi), respectiv cei fructiferi din speciile de sâmburoase – cireșul, vișinul prunul, caisul și nectarinul.

Apariția unei crăpături superficiale la pomului nu îl pune neapărat în pericol, iar acesta poate să rodească în bune condiții și după problemele apărute la nivelul scoarței. Depinde însă și de cât de profundă este crăpătura. Totodată, trebuie știut că odată cu prima crăpătură, acel pom  va fi expus și altora, care vor fi localizate în aceeași zonă a trunchiului.

Rănile apărute trebuie ajutate să se cicatrizeze pentru ca pomii fructiferi să nu fie afectați. Operațiile trebuie efectuate atunci când lemnul este uscat și nu este vreme ploioasă.

Astfel, se curăță cu un cuțit bine ascuțit și sterilizat (înmuiat în soluţie de înălbitor de 10% sau o soluţie pe bază de cupru 3% timp de câteva minute), marginile rănilor după care se aplică cu o pensulă o pastă arbocol sau una ce conține fungicide cuprice.

Sfat: Nu confundați crăpăturile cu stomatele (lenticele) scoarțe, respectiv porii prin intermediul cărora loc schimbul de gaze între pom și mediul înconjurător.

De cele mai multe ori, nu este nevoie să interveniți după apariția unei crăpături. Pomul are sistemul său de auto-apărare și va forma acolo o crustă care să ”sigileze” rana. Cu toate acestea, pomul devine vulnerabil la boli având o perioadă ”o rană deschisă”.

UTIL! Menţineţi vigoarea pomilor prin aplicarea de îngrășăminte în primăvară, dacă se înregistreaza deficiențe de nutrienți și în principal furnizaţi suficientă apă pe durata verii, când vremea este uscată.

Soluții naturale

O altă soluție propusă este un tratament natural făcut din ceară de albine și lapte de vacă – ingrediente ce se amestecă până când se formează o pastă, care se aplică direct pe rană și se întindă pe toată suprafața.

Alți pomicultori obișnuiesc să curețe crăpătura, apoi cu o pensulă să aplice o soluție de zeamă bordeleză. După uscare, zona se poate sigila cu lac de mobilă sau cu var.

Sursa: populare.ro
 
loading ...