CUM SĂ AJUNGI DE LA 40 HA DE LIVADĂ TRADIȚIONALĂ, LA 100 HA DE LIVADĂ MODERNĂ. Istoria de succes a fraților Scutaru din Edineț

19 dec 2022
Este bine cunoscut deja faptul că pentru a dezvolta afaceri de succes în agricultură, este nevoie de consolidarea puterilor prin asociere, iar când toți membrii asociației sunt parte a aceleiași familii, drumul spre reușite este și mai ușor.

Frații Scutaru, împreună cu părinții lor, alegând această formă de bussines agricol, au reușit să pună pe roate o afacere de succes. Au început activitatea prelucrând 40 de hectare de livadă, iar în prezent, au ajuns să gestioneze 100 de hectare. 90 de hectare sunt cu livezi de măr și pe alte 10 hectare cultivă cireș. Circa jumătate din livezi sunt cultivate conform metodei super intensive, fiind dotate și cu plasă antigrindină. Au construit un sistem de irigare performant, cu bazin de acumulare care este suficient pentru a asigura cu apă toată livada. Investițiile au fost posibile datorită Proiectului „Livada Moldovei”, cu suportul căruia au accesat 5 împrumuturi în valoare de peste 605 mii euro.



Cu suportul proiectului ”Livada Moldovei” am reușit să înlocuim plantațiile vechi cu meri de soiuri căutate la moment pe alte piețe decât cele tradiționale, adică Federația Rusă și țările CSI. Am procurat puieți, sistemul de irigare, sistemul de suport și plasa antigrindină.  În cadrul proiectului sunt oferite condiții de finanțare foarte bune pentru că suntem scutiți de plata taxei pe valoare adăugată, de 20 de procente. Ni s-a oferit un credit la o dobândă mai mică decât cea practicată de băncile comerciale. Este foarte important pentru noi că am primit o perioadă de grație de 4 ani la rambursarea creditelor pentru a ne dezvolta afacerea și a începe rambursarea când intră pomii în rod, povestește Victor Scutaru, Administrator G.Ț. „Scutaru Victor”.

Citește și: SOLUȚIA ADAMA ÎN PROTECȚIA CULTURII MĂRULUI: Recolta din livada GȚ „Scutaru Victor” și calitatea ei

Gospodăria Țărănească a fost înființată în anul 2003. Dotarea livezii cu sistem de irigare performant a salvat, de fapt roada acestui an care a fost unul din cei mai secetoși din istoria observațiilor meteorologice.

Noi am perseverat și am reușit să clădim un business agricol viabil. Am construit și un frigider unde păstrăm merele. Am procurat, cu suportul altor donatori și parteneri, și o linie de sortare și ambalare a merelor. Putem oferi spre vânzare marfă de calitate, care corespunde tuturor rigorilor europene. O parte din livadă a și fost certificată corespunzător. Desigur, suntem afectați de instabilitatea condiționată de războiul din țara vecină, de periclitarea căilor de export tradiționale. Totuși, tinerilor nu trebuie să le fie frică de agricultură pentru că există mari șanse de a reuși. Afacerile în agricultură pot asigura surse durabile de venit pentru locuitorii din zonele rurale, menționează antreprenorul.

În cadrul Gospodăriei Țărănești „Victor Scutaru” au fost create 30 de locuri de muncă. Alte 70 de persoane sunt angajate sezonier pentru muncile de întreținere a livezilor și recoltarea fructelor. Livada de 100 de hectare este situată chiar la ieșirea din orașul Edineț către Briceni. La o privire mai atentă, atunci când intri în livadă poți lesne observa că este o livadă lucrată cu mult drag unde nu găsești un fir de buruiană ci doar pomi înierbați și cultivați cu multă pricepere.

Sursa: Livada Moldovei
loading ...