CÂND ȘI CU CE STROPIM LIVADA ÎN TIMPUL IERNII. Momentul oportun pentru aplicarea tratamentelor în perioada rece

28 dec 2022
În pomicultură și viticultură, efectuarea tratamentelor din perioada de repaus vegetativ („stropiri sau tratamente de iarnă”) reprezintă o condiție obligatorie. Acestea ajută la menținerea unei stări fitosanitare bune a plantelor lemnoase.

Scopul tratamentelor de iarnă

Scopul acestora este diminuarea rezervelor biologice ale agenților patogeni și dăunătorilor din livadă, vie sau din plantațiile de arbuști fructiferi. Astfel, pot fi combătuți cu succes dăunătorii care iernează în stadiul de ou (inelarul, afidele, acarienii) pe ramuri, în crăpăturile scoarței sau cei care formează colonii pe pom (păduchii țestoși, păduchii lânoși etc.). În cazul speciilor de pomi sâmburoși, boli precum monilioza, ciuruiri sau bășicări ale frunzelor pot fi ținute sub control prin aplicarea corespunzătoare a acestor tratamente de iarnă.

La măr și păr, speciile de Venturia iernează pe frunzele căzute, dar și pe ramurile atacate. Înainte de efectuarea tratamentelor, se efectuează lucrările de igienă culturală. Acestea implică îndepărtarea ramurilor afectate, a scoarței îmbătrânite, a mușchilor și lichenilor, ce pot adăposti insecte, larve și ouă în perioada de repaus a pomilor.

Tratamentele se vor aplica pe scoarța uscată, neacoperită de gheață, zăpadă sau chiciură, în zilele cu temperaturi pozitive, preferabil minim 5-6°C.

Soluția trebuie pulverizată cât mai fin și uniform pe toată suprafața trunchiului și ramurilor. Se începe din interiorul coroanei spre exterior și de la partea superioară a coroanei, spre baza pomului.

Stropirile de iarnă se efectuează în intervalul noiembrie-februarie. Acestea constau în aplicarea unui fungicid, urmat de un ulei horticol. Astfel, atât toamna (când minim 50% din frunze au căzut), cât și primăvara (înainte de umflarea mugurilor), se aplică un tratament cu un fungicid cupric, urmat de un tratament cu ulei horticol (la 10-14 zile după tratamentul cu fungicid), totalizând astfel 4 tratamente. Întotdeauna se aplică întâi fungicidul, urmat de uleiul horticol. Pentru combaterea făinării la meri și peri se recomandă utilizarea fungicidelor polivalente, care sunt ușor de folosit și asigură producții de bună calitate.

Citește și: STROPIRILE CU SULFAT DE CUPRU (PIATRA VÂNĂTĂ) TOAMNA. Doze, preparare, administrare și număr de stropiri recomandate

Dacă pământul nu a înghețat încă de la începutul lunii decembrie se poate un strat de îngrășământ la baza pomilor. Tot acum se poate aplica primul tratament de iarnă cu sulfat de cupru, însă numai în zilele în care temperaturile urcă peste 5 grade Celsius.

UTIL! Uleiul horticol se recomandă să fie aplicat în perioada de dezmugurit, atunci formele hibernante ale dăunătorilor își încep activitatea.

Tratamentul cu preparatele cuprice ar trebui efectuat imediat după terminarea lucrărilor de tăiere.

Sursa: botaniștii.ro
 
 
loading ...