PUTREGAIUL ALB (SCLEROTINIA) LA RAPIȚĂ. Metode de control. Număr de tratamente

03 mai 2022
Sclerotinia (putregaiul alb) este o boală provocată de patogenul Sclerotinia sclerotiorum. Această boală poate afecta mai multe oleaginoase deosebit de importante pentru agricultură: rapiţa de toamnă, floarea soarelui, soia.

Sclerotinia – pagube produse

Patogenul distruge ţesuturile de susţinere și aprovizionare cu apă și nutrienţi. Sclerotinia poate afecta tulpina sau doar anumite ramificaţii ale rapiţei. Acolo unde este atacată tulpina, în caz de vijelii puternice, plantele se pot frânge din zona afectată. Pierderile de producţie pot fi severe în anii în care lunile aprilie-mai sunt răcoroase (temperaturi medii sub 25°C)  și cu umiditate crescută.

Sclerotinia sclerotiorum – simptome la rapiţa de toamnă

O privire atentă a lanului va scoate în evidenţă plante, care încep să se îngălbenească, ca și cum acestea ar fi depășit deja fenofaza de maturitate fiziologică.

În cazul în care se verifică plantele afectate de îngălbenire prematură, acolo unde a avut loc infecţia cu sclerotinia, zona este decolorată. Întreaga porţiune afectată direct de sclerotinia va avea o culoare de la alb murdar spre cenușiu. Cu timpul, întreg ţesutul afectat este distrus și încep să își facă aparitia sclerotii. Dacă se palpează zona afectată, se va putea observa ușor, că patogenul a distrus întregul ţesut mecanic de susţinere.



Când are loc infecţia și de ce atunci

Umiditatea ridicată, care persistă mai multe zile, temperatura scăzută (sub 20-25°C), sunt factori care influenţează pozitiv germinarea scleroţilor, apariţiei ascosporilor și bineînţeles producerea de infecţii.

Sclerotinia la începutul infecţiei acţionează ca o ciupercă saprofită, care are nevoie de ţesut mort pentru a se hrănii și germina. Petalele căzute și lipite pe tulpină și ramificaţii va constitui acel ţesut mort atât de necesar.

Perioada de înflorit a rapiţei este foarte lungă, putând să se eșaloneze chiar și pe o perioadă mai lungă de 14 zile. În această perioadă, vom avea inflorescenţe care și-au scuturat petale, iar altele care de abia și-au deschis racemul galben. Multe petale scuturate, vor rămâne cu ajutorul apei, lipite pe tulpină și ramificaţii. Respectivele petale vor constitui mediul nutritiv de care ascosporii au nevoie pentru a germina. Multe petale vor rămâne captive în zona în care apar ramificaţiile, din acest motiv avem foarte multe infecţii la baza ramificaţiilor.

Metode de control al putregaiului alb –  număr de tratamente

Pentru controlul acestui patogen foarte important este asolamentul. Rapiţa nu trebuie să revină după nici o altă oleaginoasă mai repede de 5 -7 ani, perioadă în care mare parte din scleroţi vor pieri. An după an, se acumulează o rezervă tot mai mare cu scleroţi și din păcate acest lucru îl putem observa ușor în culturile de rapiţă.

Pentru controlul acestui patogen vă recomandăm efectuarea a 1-2 tratamente. Numărul de tratamente poate să varieze în funcţie de presiunea de infecţie, factorii climatici, perioada de timp în care se eșalonează perioada de înflorit.

În cazul în care se mizează pe un singur tratament, atunci acest tratament este bine să fie efectuat, când rapiţa a început să înflorească (20%-30% din florile de pe tulpina principală), însă înainte ca primele petale să părăseasă inflorescenţele. De cele mai multe ori, dacă acest tratament este efectuat cu un produs de calitate, iar momentul aplicări este bine ales, ar trebui să fie suficient pentru un control foarte bun al patogenului.

Pentru un control foarte bun al patogenului, mai ales în anii cu riscuri foarte mari, atunci sunt recomandate două tratamente. Primul tratament se efectuează în perioada anterioară înfloritului, atunci când racemul plin cu boboci este pe punctul să înflorească. De obicei în respectiva fenofază există și presiunea puternică a gândacului lucios al rapiţei (Meligethes aeneus). În momentul când se execută stropirea pentru controlul acestuia, se poate adăuga și fungicidul pentru controlul sclerotiniei. În mod normal, imediat după acest moment înflorirea are loc, iar în câteva zile, dacă condiţiile climatice permit, câmpul își va schimba în galben culoarea.



Al doilea tratament rămâne însă deosebit de important. Acesta tratament este recomandat să fie efectuat când 20-30% din florile tulpinii principale sunt înflorite. Aplicarea de fungicid în perioada de 100% înflorire, se pare că nu aduce mari beneficii.

Fungicide omologate pentru controlul sclerotiniei la rapiţa de toamnă
 
Produsul comercial Substanța activă
Amistar Gold Azoxistrobin 125 g/l + difenoconazo125g/l
AMPERA® Tebuconazol 133 g/l + procloraz 267 g/l
AZAKA® Azoxistrobin 250 g/l
Capartis® Piraclostrobin 250 g/l + boscalid 150 g/l
Custodia™  320 SC Azoxistrobin 120 g/l + Tebuconazol 200 g/l
Pictor® Boscalid 200 g/l + Dimoxystrobin  200 g/l
Poleposition Protioconazol 300 g/L

Respectaţi cu stricteţe recomandările producătorului!

Sursa: AGROMENTOR.ro
 
loading ...