PREȚ CEREALE. Pe piața Futures se scumpesc, în Europa – se ieftinesc

31 mar 2023
Prețurile cerealelor au crescut brusc după ce doi mari traderi au anunțat că părăsesc piața rusă. În plus, se vehiculează că Rusia vrea să-și controleze și să-și reglementeze exporturile. În Europa, între timp, piețele locale din Polonia și România suferă de presiunea masivă a cerealelor ieftine din Ucraina, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

Cât costă grâul și porumbul în Europa?

Prețul grâului a crescut cu aproape 3 EURO, până la 266,25 EURO pe tonă pentru începutul lunii mai și cu 3,50 EURO, până la 265,50 EURO pe tonă pentru noua recoltă. Și pentru porumb, prețurile pentru primul contract din mai au crescut cu aproape 3 EURO, până la puțin sub 262 de EURO pe tonă.

Creșterea prețurilor vine ca reacție a anunțurilor despre marii comercianți internaționali de cereale, care doresc să părăsească Rusia, ceea ce este probabil să pună o presiune suplimentară asupra logisticii de export, deja fragilă, de la Marea Neagră.

Comerciantul global de mărfuri Cargill Inc. a declarat Ministerului Agriculturii din Rusia că va opri exporturile de cereale rusești de la începutul următorului sezon de export, care începe la 1 iulie, a anunțat miercuri ministerul.

Rusia vrea să reducă exportul de grâu și floarea soarelui

De asemenea, comerciantul global de cereale Viterra intenționează să oprească comerțul cu cereale în Rusia. Exporturile rusești ar putea fi și ele reduse dacă Moscova pune în aplicare o oprire temporară a exporturilor de grâu și floarea soarelui, a informat săptămâna trecută cotidianul de afaceri rus Vedomosti.

Știrile recente despre intenția Rusiei de a-și crește rezervele strategice de cereale și de a controla volumele exporturilor aduc încă două elemente de incertitudine pe piață, alimentând și mai mult prețurile. Din Uniunea Europeană, însă, analiştii

În Europa, însă, cerealele se ieftinesc

Agritel raportează despre alte probleme. Dificultățile logistice la exporturile de cereale ale Ucrainei din ultimul an au favorizat importul de cantități mari de cereale în Uniunea Euroopeană, în special către vecinii săi imediați, Polonia și România.

Această situație destabilizează piețele locale din cauza fluxului de mărfuri și supraîncărcării capacităților de depozitare și logistică. Autoritățile poloneze au adus acest punct în atenția Comisiei Euroopene, o inițiativă care ar putea uni și mai multe țări vecine care se confruntă cu dificultăți similare, mai ales pe măsură ce noua recoltă se apropie. În acest context, prețurile cerealelor pe unele piețe locale fizice Europene scad semnificativ, în ciuda creșterii prețurilor pe piața futures.
 
loading ...