MOZAICUL DUNGAT ȘI HELMINTOSPORIOZA – principalele boli ale grâului

13 jun 2022
Potrivit cercetărilor specialiștilor de la Institutul de Cercetări „Selecția” din Bălți, principalele boli ale grâului din acest an sunt Mozaicul Dungat și Helmintosporioza.
 

Virusul mozaicului dungat al grâului (Wheat streak mosaic virus)

Plantele sunt susceptibile la infecţie în primele 2-3 săptămâni de la răsărire şi primăvara timpuriu.

Factorii care favorizează epidemia bolii și pierderile severe includ:
  • umiditatea din luna august favorizează germinarea seminţelor şi apariţia samulastrei de grâu;
  • toamnă caldă şi uscată, urmată de o primăvară timpurie, contribuie la creșterea ratei de supraviețuire a acarienilor, a reproducerii și deplasării acestora
La grâul de toamnă, primele simptome apar la scurt timp de la răsărire. Pe frunze, apar striuri de culoare verde-deschis sau gălbui, paralele cu nervurile. Mai târziu, decolorările se măresc, plantele rămân pitice, având o culoare gălbuie. Toamna, odată cu scăderea temperaturii, simptomele se maschează.

Primăvara, simptomele reapar la scurt timp de la pornirea în vegetaţie, fiind evidente în luna mai; pe suprafaţa frunzelor apar striuri, apoi fâşii mai late, de culoare verde-deschis sau gălbui.

Cu timpul, limbul frunzelor se îngălbeneşte aproape în întregime, cu excepţia unor zone alungite, paralele cu nervurile, care rămân de culoare normală.

Plantele bolnave rămân mai mici, răsfirate, datorită slăbirii elementelor mecanice, iar spicele care se formează sunt mici şi adesea sterile.



Deoarece atacul descrește paralel cu întârzierea semănatului cerealelor de toamnă, principala măsură de prevenire la grâul și orzul de toamnă constă în însămânțarea acestora în perioada optimă iar, în cazul solelor mai expuse atacului, amânarea însămânțării spre a doua jumătate a epocii optime.

Se recomandă, de asemenea, combaterea vectorului și lichidarea surselor de infecție, prin distrugerea samulastrei și a buruienilor gazdă pe terenurile care urmează să fie însămânțate cu cereale de toamnă, aplicând lucrări mecanice superficiale, cu 6-7 zile înainte de însămânțare.

O măsură importantă de prevenire constă în obținerea și cultivarea soiurilor de grâu rezistente. Până în prezent, se cunosc câteva soiuri de grâu rezistente la WSMV și cinci soiuri rezistente la acarianul vector, iar surse de rezistență se găsesc la Aegilops tauschii, Haynaldia villosa, Secale cereale, Thinopyrum ponticum și Triticum timopheevii. Dintre acestea, importantă este mai ales H. villosa, specie anuală din tribul Triticeae, având potențial bun pentru ameliorarea grâului și factori de rezistență la A. tulipae și diferite boli pe cromozomul 6V sau 6VS.

Ca plante premergătoare se recomandă orzul sau lucerna.
 

Helmintosporioză (Helminthosporium graminearium)

Agent patogen: Boala este provocată de ciuperca Septoria tritici.

Simptomele bolii:

Boala atacă frunzele, tulpinile şi spicele.

Pe partea inferioară a frunzelor apar la început pete de culoare verzui-galbui, care mai apoi devin neregulate căpătând o culoare brună. În locurile atacate culoarea frunzelor se deschide mai mult sau mai puțin intens. Ca urmare, frunzele se usucă și mor prematur.



Spicele obţinute de la plantele infestate formează boabe mici, sterile, şiştave, mai închise la culoare, avînd un aspect sticlos.

Boala se manifestă la temperaturi ale aerului cuprinse între +14 0 C și + 22 0 C și umiditatea de peste 90 %.

Prevenire şi combatere
  • soiuri rezistente;
  • evitarea semănatului timpuriu;
  • evitarea terenurilor umede și reci;
  • rotația culturii peste 3- 4 ani;
  • evitarea dozelor exagerate de azot;
  • tratarea sămînței cu produse antimălurice;
  • în faza de înspicare aplicarea tratamentelor cu fungicide.

Surse:
agarista.agricola.md
creeaza.com
agrimanet.ro
 
loading ...