CE URMEAZĂ PENTRU PREȚURILE CEREALELOR? La ce să ne așteptăm în noul sezon?

21 jun 2022
Sezonul 2021/2022 este cea mai dificilă perioadă de pe piețele mondiale de cereale. A adus prețuri record, dar și costuri pe măsură, transmite AGROMEDIA, cu referire la agrimanet.ro.

Sezonul 2021/2022 a fost caracterizat de o volatilitate foarte mare a prețurilor, dar valurile succesive de creșteri au depășit semnificativ perioadele scurte de scăderi și corecții. Prețurile grâului s-au dublat de la începutul lunii iulie 2021. Prețurile grâului la bursa Matif au crescut de la puțin peste 200 EUR/t în iulie anul trecut la aproape 400 EUR/t în prezent. În lunile anterioare, am înregistrat zile în care prețul chiar a depășit acest nivel.

Această creștere istorică a avut loc în două valuri.

Prima a început efectiv în august 2021, când, în urma secetelor severe din nordul SUA și Canada, recolta de grâu de primăvară din aceste țări care se numără printre principalii exportatori de cereale a scăzut cu 1/3. Toamna trecută a adus creșteri puternice ale prețurilor la gaze și îngrășăminte, alimentând îngrijorările cu privire la disponibilitatea acestora și, în consecință, recoltele potențiale mai scăzute în sezonul următor.

Motivul celui de-al doilea val de creștere, mult mai violent, a fost, desigur, agresiunea Rusiei în Ucraina. În 2 săptămâni, prețurile au crescut cu mult peste 400 EUR/t și de atunci cu greu au scăzut sub 360 EUR, fiind înfluențate de știrile din Ucraina.

Ce urmează pentru prețurile cerealelor?

La ce ne putem aștepta în următoarele luni? Prețurile cerealelor vor scădea sau vor rămâne la fel de ridicate?

Acestea sunt întrebările la care nicio persoană rezonabilă nu este capabilă să răspundă în condițiile de astăzi.

În primul rând, nu știm cum și când se va încheia conflictul armat din Ucraina. Semănatul local de cereale de primăvară și porumb a mers mai bine decât era de așteptat, aproape 80% din suprafața planificată a fost însămânțată. De menționat că 95% din suprafața de grâu cultivată în Ucraina este grâu de toamnă, adică semănat înainte de declanșarea conflictului. Primăvara a adus condiții bune de vegetație, dar în a doua jumătate a lunii mai și în iunie au fost mult mai puține precipitații decât media pe termen lung și s-a vorbit despre o secetă care ar putea reduce producția.

Este încă imposibil de prezis în ce condiții se va efectua recoltarea. La urma urmei, există câmpuri minate, echipamente agricole deteriorate și o lipsă de combustibil.

O altă problemă ridicată de analiști este lipsa unei capacități suficiente de stocare. Se estimează că 18-20 de milioane tone de cereale (în principal porumb) sunt încă în depozitele ucrainene din cauza imposibilității de a le exporta prin porturi. Problema cu accesul la spațiul de depozitare va deveni acută în septembrie/octombrie anul acesta, când începe recoltarea porumbului și floarea soarelui, iar porturile rămân blocate. Grâul sau orzul își vor găsi cel mai probabil locul în silozurile ucrainene.

Problema cheie este reluarea exporturilor prin porturile ucrainene. Atât de mult discutat în ultimele săptămâni, acesta va fi unul dintre cei mai importanți factori care ar putea conduce la scăderea prețului la grâu și alte cereale. Amploarea scăderii prețurilor va depinde de cât de repede vor începe exporturile prin porturi și de ritmul transbordărilor va fi atins.

Exportul de cereale ucrainene prin România și Polonia, pe uscat și pe Dunăre, este desigur foarte important.

În ciuda eforturilor, soluția nu este capabilă să înlocuiască pe deplin transportul maritim.

Seceta de primăvară – gravă în lume

Un alt grup de factori care vor avea un impact asupra evoluției prețurilor în sezonul următor sunt, în mod tradițional, evoluția vremii în diferite regiuni ale lumii. Stâm cu ochii pe starea vremii în grupul de țări din așa-numitele cei mai mari exportatori (SUA, Canada, Uniunea Europeană, Argentina, Australia, Ucraina Rusia). Din păcate, seceta de primăvară în statele centrale și din sudul SUA (Kansas, Texas, Oklahoma) are deja un impact mare asupra producției așteptate de grâu de toamnă.

În schimb, însămânțarea grâului de primăvară în nordul Statelor Unite și Canada a fost amânată din cauza precipitațiilor excesive. Nu se știe dacă evoluția ulterioară a vremii va compensa aceste întârzieri. Analiştii ruşi sunt foarte optimişti cu privire la mărimea recoltei de grâu din acest an în Rusia, anticipând o recoltă record din punct de vedere istoric, deşi sudul Rusiei începe să se confrunte cu o lipsă de umiditate.

În Uniunea Europeană, a fost înregistrat un deficit de precipitații, în special în Franța. Avem vești optimiste din Australia, unde grâul a fost semănat în condiții optime, iar suprafața este puțin mai mare decât acum un an. Prognozele meteo pentru Australia sunt favorabile, dar mai este mult timp până la recoltat (noiembrie / începutul lunii decembrie). Producția mai scăzută prevăzută de grâu de toamnă în SUA sau Franța a fost unul dintre factorii pro-creștere în ultimele săptămâni.
loading ...