APROXIMATIV 70% DIN ROADA DE FLOAREA SOARELUI A FOST PIERDUTĂ. Fermierii ar putea întâmpina dificultăți la asigurarea cu material semincer

05 aug 2022
Potrivit producătorilor agricoli din sudul țării, circa 70% din roada de floarea soarelui a fost pierdută. Aceștia spun că ar putea întâmpina dificultăți la asigurarea cu material semincer pentru culturile de câmp. Producătorii manifestă îngrijorare față de situația existentă, deoarece au stabilite termene de rambursare a creditelor. În acest sens, au solicitat să fie identificate soluții pentru reeșalonarea ratei la dobânzi și să fie revizuite accizele la motorină pentru producătorii mari.

Ministrul Vladimir Bolea s-a întâlnit cu producătorii din raioanele Ceadâr-Lunga și Comrat. Autoritățile din regiune au informat ministrul despre rezultatele obținute la culturile cerealiere, despre evoluția și situația actuală a culturilor de grupa a ll-a (porumbul și floarea soarelui).

La ședință, au fost abordate mai multe probleme cu referire la activitatea agricultorilor, exportul producției, subvenționarea tehnicii agricole performante la sistemele no-Till, mini-Till, strip- till, susținerea producătorilor autohtoni ș.a.

Ministrul a menționat că agricultura trebuie să fie profitabilă și să devină o verigă importantă în economia țării.

Pentru sporirea eficienței economice și a competitivității, producătorii trebuie sa obțină valoare adăugată, nu doar să comercializeze materia prima. Trebuie să procesăm ceea ce creștem și atunci vom fi competitivi.

Totodată, este absolut necesar să orientăm investițiile în sisteme de irigare, să sporim cooperarea între producători și să intensificăm implementarea tehnologiilor performante. Depunem tot efortul pentru a asigura securitatea alimentară a țării. În acest an vom dubla cantitățile de grâu in rezerva de stat. În scopul susținerii sectorului zootehnic, în curând vom acorda subvenții per litru de lapte. Ministerul creează politici și condiții pentru ca producătorii să-și dezvolte afacerile, însă producătorii trebuie sa devină membri unei Asociații de profil pentru a soluționa problema comercializării producției agricole
, a declarat Vladimir Bolea.
 
loading ...