SATUL „ECOLOGIC” DIN CRIULENI. Locuitorii din Rîșcova au renunțat la alte munci și au ales agricultura eco

30 sep 2021
Dacă anul trecut au cultivat cartofi pe această porțiune, acum aici pământul e lăsat „să se odihnească” pentru a se recupera. O altă alternativă este rotația culturilor: într-un an cresc culturi comerciale, iar în următorul – plante care îmbunătățesc structura solului (cum ar fi mazărea, lucerna, secara, raphanus, facelia) și îl îmbogățesc cu elemente nutritive. Astfel, nu folosesc pesticide sau îngrășăminte minerale.
 
Așa se practică agricultura ecologică la Rîșcova, raionul Criuleni, cu grijă față de sol. Doar astfel el rămâne sănătos și rentabil.
 
„Pentru mine personal agricultura ecologică e un mod de viață. Cum altfel să crești decât ecologic și natural? Viața ecosistemului este foarte importantă. Noi nu avem sol negru descoperit; solul la noi neapărat este utilizat: ori culturi de acoperire, ori de înmulțire, ori chiar și buruieni. Așa e mai sănătos”, spune cu convingere Valeria Șvarț, directoare dezvoltare la EcoVisio.

Organizația gestionează la marginea satului într-un loc pitoresc lângă lac și pădure, un lot demonstrativ, unde micii producători practică agricultura „vie”, regenerativă și responsabilă față de mediu și consumatori.


 
Acum sunt la al doilea an de conversie, ceea ce înseamnă că la acest lot deja se aplică toate principiile agroecologice. Va mai trece un an până când produsele de la Rîșcova vor putea fi etichetate ca ecologice și pe ele va putea fi aplicată sigla „agricultura eco”. Aici se cultivă cartofi, roșii, sfeclă, morcov, diferite verdețuri, ceapă, porumb, bostănei, creșterea cărora e o cale deja bătătorită și cunoscută de săteni. În primul an, producătorii au experimentat cu o varietate mai mare de culturi, însă au revenit în zona de confort pentru a nu risipi energia și pentru a crește eficiența economică a lotului.
 
Mai scump, dar sută la sută natural
 
Săptămânal se colectează câteva sute de kilograme de produse crescute natural și ecologic distribuite în pungi consumatorilor. Fiecare pungă mai conține pâine fără drojdie și un bonus (ceva procesat). Clienții pot alege din trei oferte: picnic (mic), multi-vitamin (mijlociu) și XXL (mare).

„Lumea apreciază calitatea și gustul, ei văd diferența. Ei știu că produsele sunt crescute în mod natural, sunt benefice pentru copiii lor și pentru sănătate. Și nu sunt doar sănătoase, dar și mai gustoase, deoarece păstrează toate vitaminele și microelementele necesare”, menționează Valeria Șvarț.


 
„Pentru noi e important ca aceste produse ecologice să nu fie accesibile doar într-o nișă elitistă, ca doar oamenii cu salarii mari să-și permită să mănânce sănătos. Noi încercăm să ținem prețurile cât mai accesibile. Da, ele sunt un pic mai scumpe, dar nu dublu și nu triplu”, susține Valeria.
 
Distribuția de produse ecologice a luat avânt odată cu criza pandemică, iar succesul i-a convins pe unii săteni să abandoneze munca în construcții pentru cultivarea pământului. Acum, peste 20 mici producători s-au alăturat grupului de agricultori EcoVillage Farms, preluând modelul ecologic de a practica agricultura. În fiecare marți, ei aduc la punctul de colectare produsele obținute cu migală.
 
O parte de produsele de la Rîșcova sunt certificate (2021 este anul doi de conversie la demo-plotul EcoVisio și încă la doi fermieri din sat). Alți câțiva producători vor să treacă la certificarea eco. Ceilalți cresc produsele natural și fiecare agricultor care aduce produse este invitat la instruiri despre agricultura ecologică și vizitat de coordonatorul inițiativei, pentru a analiza modalitatea de creștere.


 
În prezent pe lotul demo din sat se instalează două cisterne a câte 50 de tone pentru colectarea apei de ploaie care va fi tulizată pet imp de secetă. În câțiva ani, lotul demonstrativ ar trebui să fie unul „permanent”, la el acasă, cu arbuști, copaci, flori, pentru ca ecosistemul să fie mai rezistent.
 
Lotul demonstrativ la Rîșcova a fost creat datorită susținerii Programului de Granturi Mici al GEF și PNUD, precum și al IM Swedish Development Partner în Moldova. Terenul mai găzduiește un centru comun de procesare pentru a adăuga valoare la produsele agricole primare.
 
loading ...